Θερμική εξάντληση: Πώς εκδηλώνεται & πώς να την αντιμετωπίσετε

Με το καλοκαίρι να έχει έρθει με… άγριες διαθέσεις, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να προκαλέσουν στον οργανισμό θερμική εξάντληση.

Η θερμική εξάντληση είναι η αντίδραση του σώματος σε υπερβολική απώλεια νερού και άλατος με τον ιδρώτα, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, οι υπερτασικοί και όσοι εργάζονται ή αθλούνται σε ζεστό περιβάλλον.

Στα προειδοποιητικά συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνονται τα εξής: έντονη εφίδρωση, ωχρότητα, μυϊκές κράμπες, κόπωση και αδυναμία, αίσθημα ζάλης, πονοκέφαλος, ναυτία ή εμετός, υπόταση και λιποθυμία.

Παράλληλα, το δέρμα ενδέχεται να είναι ψυχρό και υγρό. Ο σφυγμός είναι γρήγορος και αδύναμος, ενώ η αναπνοή γρήγορη και βαθιά.

Η θερμική εξάντληση πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε θερμοπληξία.

Τι μπορείτε να κάνετε:

-Πιείτε δροσερό νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα

-Κάντε ένα δροσερό ντους

-Ντυθείτε ελαφρά

-Μείνετε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον

-Ξεκουραστείτε με τα πόδια σε ελαφρώς ανυψωμένη θέση

Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και παραμένουν μετά από μία ώρα, και εφόσον έχουν γίνει τα παραπάνω, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το άτομο που εμφανίζει τα συμπτώματα πάσχει από καρδιοπάθεια ή υπέρταση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ