Γιατί βήχω;

Κακά τα ψέματα αλλά πόσοι από εμάς σκεφτόμαστε ότι έρχεται ο χειμώνας και μαζί του έρχονται και οι αιώνιοι εχθροί του οργανισμού μας όπως ο βήχας, η καταρροή, ο πυρετός και άλλα πολλά. Ο βήχας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο του χειμώνα που πολλές φορές αργεί να φύγει και μας ταλαιπωρεί.

Μας ταλαιπωρεί και μας παιδεύει ο άτιμος, αλλά ο βήχας αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό άμυνας του αναπνευστικού μας συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία του βήχα είναι το κοινό κρυολόγημα. Όταν όμως υπάρχει επίμονος ή βίαιος, έντονος βήχας, δεν πρέπει να αγνοείται.

Με τον ίδιο τρόπο που ο οργανισμός ανεβάζει θερμοκρασία (πυρετό) για να εξουδετερώσει τους παθογόνους εισβολείς, έτσι και το αναπνευστικό μας σύστημα επιστρατεύει τον βήχα για να αποβάλλει από τους αεραγωγούς των πνευμόνων ό,τι τους ενοχλεί, είτε πρόκειται για κάποιο ξένο σώμα είτε για τη σκόνη, τον καπνό του τσιγάρου ή τις εκκρίσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βήχα. Ας τους αναλύσουμε:

Ξηρός: Ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός, δηλαδή χωρίς εκκρίματα, όπου νιώθουμε ότι κάτι μας γδέρνει τον λαιμό. Συνήθως ο βήχας χωρίς απόχρεμψη οφείλεται σε παράγοντες που ερεθίζουν τους βρόγχους, π.χ. αλλεργικά αίτια όπως η σκόνη και η γύρη, ή σε ξένο σώμα.

Παραγωγικός: Οι εκκρίσεις συνοδεύουν πάντα τον παραγωγικό βήχα. Συνήθως ο βήχας με πτύελα συνοδεύει τις φλεγμονώδεις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, με το χρώμα των πτυέλων να είναι ενδεικτικό του είδους της λοίμωξης. Όταν είναι ανοιχτόχρωμα, σχετίζονται με ιώσεις (κοινό κρυολόγημα, βρογχίτιδα), ενώ τα πρασινοκίτρινα είναι ενδεικτικά μικροβιακής λοίμωξης (μικροβιακή πνευμονία).

Οξύς: Παρουσιάζεται ξαφνικά, συνήθως σηματοδοτώντας την έναρξη μιας αναπνευστικής λοίμωξης, και χαρακτηρίζεται οξύς, εν αντιθέσει με τον χρόνιο, όταν διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες.

Χρόνιος: Ξεπερνά σε διάρκεια τις 3 εβδομάδες και αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων νόσων που χρήζουν διερεύνησης (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, βρογχεκτασίες κλπ.).

Δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα το βήχα, ειδικά αν έχει διάρκεια πάνω από μία με δύο βδομάδες, και αν δούμε κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

-Συνδυάζεται με δύσπνοια.
-Είναι χρόνιος και αλλάζει συχνότητα και χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε καπνιστές.
-Συνοδεύεται από αίμα.
-Συνυπάρχει με βράσιμο στο στήθος και συριγμό στην αναπνοή.
-Εμφανίζεται μαζί με υψηλό πυρετό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ