Σωστή διατροφή για υγιή μαλλιά

Κάθε άνθρωπος για να διατηρήσει την υγεία των μαλλιών του χρειάζεται να προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες για τα μαλλιά μέσω συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών.. Κατά αυτόν τον τρόπο ορισμένες κατηγορίες τροφίμων συμβάλλουν στη διατήρηση και ανανέωση τους.

Διατροφή και υγιή μαλλιά

Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των μαλλιών μελετάται εδώ και πολλά χρόνια και έχει παρατηρηθεί πως συγκεκριμένα συστατικά είναι απαραίτητα για λαμπερά, με έντονο χρώμα, δυνατά και πυκνά μαλλιά. Τα σημαντικότερα από αυτά τα συστατικά είναι: τα αμινοξέα, ο σίδηρος, η βιταμίνη C, η βιοτίνη, αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, δηλαδή ο ψευδάργυρος, ο χαλκός & το σελήνιο.

Οι τροφές που ακολουθούν προτείνεται να αποτελούν κομμάτι της εβδομαδιαίας σας διατροφής στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην ποιότητα ή πυκνότητα των μαλλιών σας:

  • Όσπρια

Οι φακές, τα φασόλια, και τα υπόλοιπα όσπρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για τις τρίχες. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν ένα συνδυασμό διαφορετικών συστατικών όπως είναι το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και θυμηθείτε πως τα μαλλιά σας μεγαλώνουν κατά 0.5 περίπου χιλιοστό την ημέρα!

  • Αυγά

Αποτελούν ένα από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα και αυτό συνέβη λόγω της περιεκτικότητας τους σε χοληστερίνη. Όμως σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως εάν ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, ακόμα και σε περίπτωση αυξημένης  χοληστερίνης, μπορείτε να καταναλώνετε 3 περίπου αυγά την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα μαλλιά σας, ο κρόκος των αυγών είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιοτίνης, της βιταμίνης δηλαδή που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη δομή των μαλλιών.

  • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε χαλκό, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για το χρωματισμό των μαλλιών. Το κουκουνάρι είναι ο ξηρός καρπός με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χαλκό. Επιπλέον στα φουντούκια  βρίσκουμε μία ακόμη βιταμίνη που συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών, τη βιταμίνη Ε, ενώ ένα μόνο βραζιλιάνικο φιστίκι αρκεί για να σας δώσει όλο το σελήνιο που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα.

Γενικότερα, η ορθή και με μέτρο κατανάλωση των παραπάνω τροφών συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση των υγιών και λαμπερών μαλλιών σας.

Επίσης:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Περιέχουν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Επιπλέον τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ποσότητα σιδήρου, η οποία όμως δεν απορροφάται ικανοποιητικά από τον οργανισμό γιατί δεσμεύεται από τις φυτικές ίνες ή συστατικά όπως τα οξαλικά οξέα.

  • Χρωματιστές πιπεριές

Κυρίως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, είναι μεταξύ άλλων απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, αλλά και της κερατίνης της τρίχας. Η ελαστικότητα και η αντοχή των μαλλιών εξαρτώνται άμεσα για την επάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό μας.

  • Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή είναι γνωστά για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στον ψευδάργυρο. Το ίδιο όμως ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο και για γερά μαλλιά, καθώς ενεργοποιούν ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων στο ανθρώπινο σώμα. Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί και με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Άλλες τροφές από τις οποίες μπορείτε να λάβετε τον ψευδάργυρο είναι τα πουλερικά.

  • Κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας

Το κόκκινο ή άσπρο κρέας είναι πηγή πολλών και διαφορετικών συστατικών που θρέφουν την τρίχα. Για παράδειγμα περιέχουν τη μορφή του σιδήρου που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β. Η έλλειψη του σιδήρου, αποτελεί την πιο συχνή ανεπάρκεια μικροθρεπτικού συστατικού ανά τον κόσμο & αφορά το 9 με 16% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο ρόλος του μετάλλου αυτού στην υγεία του τριχωτού μέρους του κεφαλιού είναι πλέον αποδεδειγμένος, ενώ ένα από τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η τριχόπτωση.

Ίσως όμως το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό τους για τα μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες. Όπως έχουμε ήδη δει αυτά δομούνται από την κερατίνη, πρωτεΐνη η οποία έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ κυστεΐνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η χορήγηση L-κυστεΐνης, μειώνει την τριχόπτωση & βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της L-κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

  • Δημητριακά

Αποτελούν στην πραγματικότητα υπερτροφές για τα μαλλιά καθώς περιέχουν ποσότητες των περισσότερων από τα συστατικά που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα: βιταμίνες Β, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ