Παιδικές οδοντόκρεμες – Να επιλέξουμε με φθόριο ή χωρίς;

Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόκρεμα για το παιδί μου;


Οι παιδικές οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο προορίζονται κυρίως για βρέφη και παιδιά κάτω των 2-3 ετών. Οι οδοντίατροι συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο από παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 2ο έτος ή και ακόμη μεγαλύτερα αν δεν έχουν ακόμη μάθει να φτύνουν και να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα (όπως θα διαβάσετε παρακάτω αυτή η οδηγία μπορεί να αλλάξει στο μέλλον).

Η κατάποση της οδοντόκρεμας μπορεί να οδηγήσει υπερβολική λήψη φθορίου από το παιδί. Αν και η περίπτωση εμφάνισης τοξικότητας φθορίου είναι πολύ σπάνια και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που το παιδί θα φάει ολόκληρο το σωληνάριο, η εμφάνιση φθορίασης είναι σχετικά συνήθης. Το υπερβολικό φθόριο μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που δημιουργούν τα μόνιμα δόντια και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σμάλτο των δοντιών όπως αποχρωματισμό, λευκές ή καφέ κηλίδες, ή ανωμαλίες στην επιφάνεια της αδαμαντίνης. Οι οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο  δεν παρέχουν προστασία από την τερηδόνα, οπότε απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών και την αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.

Παιδικές οδοντόκρεμες με φθόριο

Οι παιδικές οδοντόκρεμες χαμηλής περιεκτικότητας σε φθόριο (μέχρι 500ppm) απευθύνονται σε παιδιά άνω των 2 ετών, που είτε δεν έχουν ανάγκη για περισσότερο φθόριο πχ. λόγω υψηλής περιεκτικότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή που ζούν, είτε γιατί ακόμη δεν έχουν μάθει καλά να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα.

Οι παιδικές οδοντόκρεμες υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο (500-1000ppm)

απευθύνονται σε παιδιά άνω των 2 ετών που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία είτε γιατί έχουν ήδη εμφανίσει τερηδόνα ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (πχ. λόγω συχνής κατανάλωσης γλυκών, γενετικών προβλημάτων κ.α.). Ουσιαστικά σήμερα λόγω των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών σχεδόν όλα τα παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο τερηδόνας, για αυτό και οι περισσότερες παιδικές οδοντόκρεμες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και περιέχουν 900-1000ppm φθορίου.

Για να πετύχουμε αποτελεσματικότερη προστασία των δοντιών του παιδιού από την τερηδόνα, αλλά και με ασφάλεια, οι παιδικές οδοντόκρεμες και ιδιαίτερα οι φθοριούχες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις:

Για την αποφυγή προβλημάτων από λανθασμένη χρήση της οδοντόκρεμας αλλά και για να βοηθηθεί το παιδί να μάθει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και να αναπτύξει σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής, μέχρι να γίνει το παιδί 8 ετών οι γονείς θα πρέπει:

Α) να ελέγχουν την ποσότητα της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιεί το παιδί,

Β) να μάθουν στο παιδί να φτύνει την οδοντόκρεμα μετά το βούρτσισμα των δοντιών

Γ) να βοηθάνε και να εκπαιδεύουν το παιδί στο τακτικό και σωστό πλύσιμο των δοντιών .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ