Τριχόπτωση στα παιδιά

H τριχόπτωση δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αφορά και τα μικρά παιδιά. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο παιδιών με αισθητή αραίωση και φαλακρά σημεία στο κεφάλι τους,  το οποίο και συναντάται σε ηλικίες περίπου από 2 χρόνων και άνω. Αυτή η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ανάμεσα τους βρίσκεται η έλλειψη πρόσληψης βιταμινών για την ενίσχυση των μαλλιών τους.  Πλήρεις διατροφικές συνήθειες, με ενισχυτικές βιταμίνες για τα μαλλιά είναι η λύση.

Αίτια τριχόπτωσης στην παιδική ηλικία

Το πρώτο πράγμα που δε θα πρέπει να αποκλειστεί σε περίπτωση διάχυτης απώλειας τριχών είναι η έλλειψη σιδήρου και η επακόλουθη σιδηροπενική αναιμία. Συχνά η έλλειψη σιδήρου προκαλείται από μη πλήρη διατροφή, στην οποία άλλωστε μπορεί να οφείλεται και η έλλειψη βιταμινών, ψευδαργύρου κι άλλων πολύτιμων για την υγεία των μαλλιών θρεπτικών συστατικών.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν διάχυτη τριχόπτωση είναι ορμονικές διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το έντονο στρες, όπως μετά από ένα δυσάρεστο συμβάν ή ένα χειρουργείο, σοβαρές ασθένειες και οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, ιδίως στα έφηβα κορίτσια. Ακόμη, στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να εμφανιστούν λοιμώξεις, οι οποίες δημιουργούν «κενά» (τριχόπτωση κατά περιοχές) στο κεφάλι του παιδιού. Ο παιδίατρος ή ο δερματολόγος θα μπορέσει να διαγνώσει αν πρόκειται για κάτι τέτοιο και θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία με ειδικά προϊόντα καθαρισμού και αγωγή από το στόμα.

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η γυροειδής αλωπεκία, η τριχόπτωση δηλαδή που προκαλείται εξαιτίας της επίθεσης που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα στους τριχοθύλακες. Πρόκειται δηλαδή για μία «αυτοάνοση» πάθηση. Σε αυτή την περίπτωση τα «μπαλώματα» είναι πολύ έντονα, ενώ ίσως συνυπάρχει και περίεργη όψη στα νύχια. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών με αλωπεκία μπορεί να βιώσει γενική απώλεια τριχών σε όλο το σώμα. Η πάθηση μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα, όμως συχνά εμφανίζονται υποτροπές και η θεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.

Ένα ακόμη αίτιο για απώλεια μαλλιών είναι η κακή συνήθεια μερικών παιδιών να τραβάνε, να στρίβουν ή να τρίβουν τα μαλλιά τους, ή αλλιώς τριχοτιλλομανία. Εκεί η απώλεια γίνεται στα σημεία όπου εκφράζεται αυτή η συνήθεια και το σημαντικό είναι να ερευνήσουμε τυχόν ψυχολογικούς παράγοντες που οδηγούν σε μια τέτοια συμπεριφορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ