Ο «γκουρού» της μύτης γράφει για τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής 6 μήνες μετά

Του Dr. Βασίλη Μιχαλόπουλου

nose-eikona-1Είναι γνωστό ότι τα πάντα στη φύση ακολουθούν το κανόνα των δυναμικών ισορροπιών. Οποιοδήποτε σχήμα, μορφή βλέπουμε γύρω μας είναι αποτέλεσμα αυτού του κανόνα.

Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας δημιουργεί δυνάμεις οι οποίες τείνουν να την αποκαταστήσουν.

Για τον ίδιο λόγο λοιπόν οποιαδήποτε μεταβολή επιφέρουμε στο ρινικό σκελετό κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ρινοπλαστικής  προκαλεί δυνάμεις που τείνουν να αποκαταστήσουν τις χωροταξικές ισορροπίες.

Αναφέρομαι λοιπόν σε αυτές τις διεργασίες που επιτελούνται μετά από μια επέμβαση ρινοπλαστικής στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μετεγχειρητικά έως  4, 6 μήνες 1 χρόνο ή και περισσότερο μετά, οπότε αποκαθίσταται η ισορροπία και οι μεταβολές ηρεμούν.

Το τελευταίο διάστημα πολλά ακούγονται περί μνήμης της μύτης των χόνδρων, χειρουργική της μνήμης κλπ. Αυτή η έννοια ξαφνιάζει λίγο και δικαιολογημένα.

nose-eikona-2Δηλαδή τι είναι η μνήμη της μύτης;

Κατά τη διάρκεια αυτές της μετεγχειρητικής περιόδου δεν συμβαίνει τίποτα μαγικό, απλά η φύση ακολουθεί τους κανόνες της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης.

Το δέρμα από τη μια και η σκελετική υποδομή της μύτης τείνουν μετά την επέμβαση να αποκαταστήσουν τις χωροταξικές ισορροπίες τους.

nose-eikona-3Βλέπετε ότι η επέμβαση αυτή έχει τη μοναδικότητα ανάμεσα στις αισθητικές  επεμβάσεις να διαμορφώνει δύο τελείως διαφορετικά είδη ιστών.

Οι δυο αυτοί διαφορετικοί ιστοί διέπονται από διαφορετική συμπεριφορά κατά τη διαδικασία επούλωσης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντίθετες δυνάμεις που ασκούνται σε 3διάστατες φορές και τελικά  διαμορφώνουν τη μορφή και το σχήμα της μύτης.

Είναι μια μακρά περίοδος όπου η φυσιολογική διεργασία επούλωσης προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ισορροπίες της.

nose-eikona-4Το διανυσματικό μέγεθος αυτών των δυνάμεων σίγουρα είναι άνισο.

Από τη μια τα μαλακά μόρια, δέρμα και ινώδη στοιχεία και από την άλλη τα ισχυρότερα σκελετικά στοιχεία.

Όμως λάβετε υπ’ όψη ότι η ενέργειά τους είναι συνεχής στο χρόνο.

Όλο αυτό μοιάζει λίγο με το νερό ή τον αέρα που με τη συνεχή επίδραση τους διαμορφώνουν το βράχο.

Για να έχουμε και απώτερα μετεγχειρητικά ένα άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα πρέπει να τηρούνται 3 προϋποθέσεις:

  1. Να είναι σωστά ζυγισμένη στα επί μέρους 3μόρια της κατά το κατακόρυφο άξονα
  2. Να υπάρχουν ομαλές μεταπτώσεις από το ένα σημείο της μύτης στο άλλο έτσι ώστε να δημιουργούνται ευχάριστες αισθητικές φωτοσκιάσεις.
  3. Να είναι λειτουργική.

Όμως η ζυγισμένη απώτερη αισθητική ισορροπία είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν δεν έχουν τηρηθεί διεγχειρητικά οι κανόνες της δυναμικής ισορροπίας.

Στην αντίθετη περίπτωση μπορούν να εμφανιστούν απώτερα μετεγχειρητικά προβλήματα όπως στενή ράχη, ανάποδου V, ρινική βαλβίδα, ρικνώσεις στο ομαλό περιγράμμα των ρουθουνιών, πτωτικό ή μεγάλη προβολή στο  ακρορίνιο κλπ.

Είναι το δυσκολότερο και πιο πολύπλοκο βήμα της επέμβασης. Χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία και αγάπη για το αντικείμενο εκ μέρους του χειρουργού.

nose-eikona-5Μοιάζει με μια παρτίδα σκάκι στην οποία ο χειρουργός πρέπει να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει κάθε του κίνηση σε άλλα ανατομικά στοιχεία της μύτης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν στη σύνθεση του παζλ του εγχειρητικού πλάνου του χειρουργού πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν το τελικό αποτέλεσμα που θα διαμορφώσουν αυτές οι δυνάμεις.

Δύσκολο;

Ναι δύσκολο. Αυτοί άλλωστε είναι και οι παράγοντες που καθιστούν την επέμβαση της ρινοπλαστκής τη πιο δύσκολη τεχνικά επέμβαση της αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.

Όμως όποιος αγαπάει, παθιάζεται και πιστεύει στη δουλειά του πρέπει να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

Στη σύγχρονη εγχειρητική τεχνική της ρινοπλαστική αυτό που πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να επιδιώκει ο χειρουργός είναι πως μέσω της αναδιαμόρφωσης των σκελετικών στοιχείων θα επιτύχει το αποτέλεσμα που πρέπει με τις μικρότερες δυνατές αφαιρέσεις.

nose-eikona-6

Αναδιαμόρφωση των στοιχείων λοιπόν και όχι αφαίρεση είναι το κλειδί του επιτυχημένου αποτελέσματος μιας επέμβασης ρινοπλαστικής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.drmichalopoulos.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ