Γιατί η αντηλιακή μας προστασία είναι απαραίτητη;

Όλοι μας τα καλοκαίρια καθόμαστε ανέμελοι στην παραλία για να αποκτήσουμε το μαύρισμα που επιθυμούμε, αγνοώντας τα αντηλιακά που πρέπει να χρησιμοποιούμε. Δεν υπολογίζουμε όμως τις επιπτώσεις της έκθεσης μας στον ήλιο  που έχουν σαν αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα για το δέρμα και την υγεία μας. Έτσι τα αντηλιακά προϊόντα καθίστανται απαραίτητα.

Οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα μας

Οι επιδράσεις του ήλιου ξεκινούν από ένα απλό κοκκίνισμα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έγκαυμα μετά από υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, μπορούν να προκληθούν φωτοδερματοπάθειες, που είτε προϋπάρχουν στον οργανισμό, είτε δημιουργούνται σαν παρενέργειες από την αντίδραση με άλλα φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων. Η σύντομη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να προκαλέσει τις γνωστές πανάδες. Οι χρόνιες όμως επιδράσεις στο δέρμα είναι η πρόωρη γήρανση που παρουσιάζεται με τη μορφή ρυτίδων και ξηρότητας.

Το πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα που παρουσιάζεται με την πάροδο των χρόνων είναι ο καρκίνος του δέρματος. Η μείωση του όζοντος έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, αφήνοντας μας περισσότερο ευάλωτους και εκτεθειμένους σε σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Μαύρισμα

Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να χαρίζει μία πιο εντυπωσιακή και αισθησιακή εμφάνιση, όμως στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα του τραυματισμού του ανώτερου στρώματος του δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επιταχύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Ηλιακό έγκαυμα (πρώτου βαθμού)

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα περισσότερα προκαλούν ερυθρότητα, θερμότητα στην αφή και ήπιο πόνο και επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες μέχρι να εξασθενίσουν.

Ηλιακό έγκαυμα (δευτέρου βαθμού)

To έγκαυμα δευτέρου βαθμού καταστρέφει βαθιά τα στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις – συνήθως είναι επώδυνο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθοεί. Προκαλεί ερυθρότητα, οίδημα και φλύκταινες. Αν σπάσετε τις κυψέλες μπορείτε πάθετε μόλυνση.

Ανομοιόμορφος τόνος δέρματος

Η μεγάλη έκθεση στον  ήλιο προκαλεί, επίσης, ακανόνιστο χρωματισμό ή μελάγχρωση του δέρματος. Ορισμένες περιοχές του δέρματος γίνονται πιο σκούρες, ενώ άλλες φαίνονται πιο ανοιχτόχρωμες.

Μέλασμα

Το μέλασμα (ή χλόασμα) είναι το μαύρισμα ή οι καφέ κηλίδες στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Αν και συνήθως αποκαλείται η «μάσκα της εγκυμοσύνης» μπορούν να το αναπτύξουν και οι άνδρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ