Ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια κοπής- Ποια “κρατάει” λιγότερα μικρόβια;

Ήρθε η λύση στις απορίες μας!

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, πολλά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, δεν επιζούν στις ξύλινες επιφάνειες, ενώ στις πλαστικές όχι μόνο επιζούν, αλλά και πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εμπειρογνώμων, Dean Ο. Cliver, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στις ξύλινες επιφάνειες, τα βακτήρια βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια κοπής, όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν, ενώ στις πλαστικές ζουν στις χαρακιές και όσο και αν καθαριστούν δεν σκοτώνονται.

Ο ερευνητής ασφάλειας τροφίμων, Ben Chapman, συνιστά οι πλαστικές επιφάνειες κοπής να χρησιμοποιούνται μόνο για νωπά κρέατα και όχι για λαχανικά και να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί και σκοτώνει πολλά από τα βακτήρια.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ πάντως υποστηρίζει πως και τα δύο είδη μπορούν να αποτελέσουν εστία βακτηρίων και πως η καλύτερη λύση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο είναι να καθαρίζεις εξονυχιστικά τις επιφάνειες κοπής με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, πριν από κάθε χρήση, να τις σκουπίζεις πολύ καλά με μία πετσέτα και να μην τις αποθηκεύεις ποτέ νωπές στο ντουλάπι, καθώς έτσι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ