Αγιουρβέδα: Η απόλυτη περιποίηση δέρματος από την αρχαία Ινδία!

Η Αγιουρβέδα, η «επιστήμη της υγιεινής διαβίωσης και μακροζωίας» όπως συχνά λέγεται, έχει τις ρίζες της στον βεδικό πολιτισμό της αρχαίας Ινδίας

Πρόκειται για τον Ιατρικό κλάδο της βεδικής λογοτεχνίας, που περιλαμβάνει 27 επιστήμες. Είναι λοιπόν ένα πανάρχαιο Ινδικό, παραδοσιακό σύστημα Ιατρικής ηλικίας άνω των 6000 ετών.

Η Mukhalepam είναι μια αρχαία διαδικασία που εντάσσεται στην «επιστήμη» της Αγιουβέρδα (Ayurveda). Kατά την διαδικασία αυτή γίνεται μασάζ στο πρόσωπο και το δέρμα επικαλύπτεται με έλαια και φυτικούς πολτούς (μάσκες). Το εντυπωσιακό είναι ότι κάθε συνταγή είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες του κάθε δέρματος.

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά οφέλη:

  • – Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και προλαμβάνει τις ρυτίδες
  • – Κάνει λείο το δέρμα
  • – Καθαρίζει το δέρμα και προσθέτει φυσική λάμψη
  • – Αποτρέπει τη χρώση και τις πανάδες
  • – Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, και σβήνει υπάρχοντα σημάδια και κηλίδες

Όταν εφαρμόζεται την Mukhalepam, απλώστε τις μάσκες και τα έλαια απαλά και αντίθετα από τη φορά των τριχών. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα ενεργά συστατικά των βοτάνων θα διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα. Ξεπλύνετε με κρύο νερό αμέσως μόλις στεγνώσει η μάσκα! Αν την αφήσετε παραπάνω χρόνο, το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό.

  1. Εάν είστε Vata…

Αυτός ο τύπος του δέρματος στεγνώνει γρήγορα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις μεταβολές του καιρού. Το δέρμα τύπου Vata πρέπει να προστατεύεται από τις ακραίες θερμοκρασίες, ζέστη και κρύο, καθώς επιβάλλεται να διατηρήσει τα φυσικά έλαια και την υγρασία. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το μπάνιο με ζεστό νερό, καθώς μπορεί να ξεράνει το δέρμα. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε σαπούνια με ισορροπημένο pH και να πίνετε άφθονο νερό για ενυδάτωση.

Καθαρισμός: Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από ροδόνερο και γάλα. Κάντε ένα απαλό μασάζ στο δέρμα.

Απολέπιση: Χρησιμοποιήστε ρύζι ή σκόνη αμυγδάλου ως απολεπιστικό για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη φυσική λάμψη του δέρματος. Μπορείτε επίσης να κάνετε ατμοθεραπεία στο πρόσωπο με καθαρό νερό για να ανοίξει τους πόρους και φύλλα μέντας και να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος.

Ενυδάτωση: Κάντε απαλό μασάζ με τζελ ή κρέμα αλόης βέρα για επιπλέον υγρασία. Το αντιοξειδωτικό και πλούσιο σε βιταμίνες και έλαια αβοκάντο έχει μια σειρά από οφέλη για το δέρμα, και είναι πλημμυρισμένο από υγιή λιπαρά οξέα και βιταμίνες! Πολτοποιείστε ένα αβοκάντο σε μια λεία πάστα και να εφαρμόστε ομοιόμορφα στο πρόσωπο για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό. Απλώστε μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιου και κάντε μασάζ στο δέρμα για να το ενυδατώσει.

  1. Εάν είστε Pitta…

Αυτό το είδος δέρματος είναι πολύ ευαίσθητο και εύκολα καίγεται από την έκθεση στον ήλιο. Πρέπει να μένει ενυδατωμένο ή αλλιώς μπορεί να κάνει εξανθήματα, ακμή και φλεγμονή.

Καθαρισμός: Ξεκινήστε τον καθαρισμό του δέρματος με ροδόνερο

Απολέπιση: Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γάλατος και ζάχαρης και τρίψτε απαλά το πρόσωπο μέχρι να φύγουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Μπορείτε να αυξήσετε τα αποτελέσματα κάνοντας ατμοθεραπεία πάνω από μια κατσαρόλα που έχει καθαρό νερό και φύλλα neem. Τα φύλλα neem μπορείτε να τα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα με βότανα και υπερ-τροφές

Ενυδάτωση: Κάντε απαλό μασάζ στο πρόσωπο με ένα διάλυμα από λάδι καρύδας και σανταλόξυλο. Στη συνέχεια εφαρμόστε, σε μία μόνο στρώση, μια φρέσκια πάστα από ροδοπέταλα, κόκκινο σανταλόξυλο, λευκό σανταλόξυλο, αλόη βέρα και ινδικό φραγκοστάφυλο. Ξεπλύνετε τη μάσκα με κρύο νερό, όταν αυτή αρχίζει να στεγνώνει.

  1. Εάν είστε Kapha…

Αυτό το είδος δέρματος είναι λιπαρό και εξαιρετικά λείο. Οι τοξίνες που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα και τελικά να αναγκάζονται να βρουν διέξοδο προς τα έξω μέσω του δέρματος, δημιουργούν ερεθισμούς και εξανθήματα. Για αυτό τον τύπο δέρματος, είναι ζωτικής σημασίας η τακτική αποτοξίνωση (detox) – τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Καθαρισμός: Είναι σημαντικό να καθαρίζετε το δέρμα δύο φορές την ημέρα για να απαλλαγείτε από την υπερβολική λιπαρότητα που συσσωρεύεται

Απολέπιση: Τρίψτε απαλά το πρόσωπο με ένα μείγμα από θαλασσινό αλάτι και μέλι. Στη συνέχεια κάντε ατμόλουτρο με νερό και φύλλα μέντας

Ενυδάτωση: Κάντε μασάζ στο πρόσωπο με ένα διάλυμα από αλόη βέρα και  σκόνη κουρκουμά. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια μάσκα από γιαούρτι αναμεμειγμένο με ώριμη παπάγια, τριμμένο αγγούρι και ντομάτα. Απλώστε στο δέρμα και ξεπλύνετε με κρύο νερό όταν στεγνώσει. Επαναλάβετε κάθε δύο ημέρες για καλύτερα αποτελέσματα.

Η φροντίδα του δέρματος δεν σταματά στο πρόσωπο!

Κάντε μασάζ και μπάνιο με βότανα για να φροντίσετε το υπόλοιπο δέρμα του σώματος. Δοκιμάστε να προσθέσετε 10-12 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο  ή με βότανα στο μπάνιο σας. Το αμυγδαλέλαιο, το λάδι αβοκάντο, το ηλιέλαιο, το λάδι καρύδας και το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού μπορεί επίσης να προστεθεί στο μπάνιο σας για μια επιπλέον δόση ενυδάτωσης

Το Αγιουβερδικό μασάζ είναι επίσης πολύτιμο για την υγεία του δέρματος.

Οι  τύποι  Vata χρειάζονται σησαμέλαιο, ενώ οι Pitta τύποι σανταλόξυλο ή ηλιέλαιο. Τέλος, οι τύποι Dosha θα δουν μεγάλα αποτελέσματα με το αραβοσιτέλαιο.

Θυμηθείτε να κάνετε μασάζ στην κατεύθυνση της καρδιάς σας για να ενισχύσετε την κυκλοφορία σας και να κάνετε το δέρμα σας να… λάμπει!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ