Η Υγεία στο έλεος μετρίων!

Γράφει ο Νίκος Χ. Ιωσήφ, Μέλος Κ.Ε. & Συντονιστής Διακομματικής Εκπροσώπησης Ε.Δ.Ε.Μ., Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Η Υγεία στο έλεος μετρίων, ο Πολίτης θύμα μνημονίων, ο Επαγγελματίας στον έλεγχο διαβατηρίων»

Στη Υγεία, ο καθένας φαίνεται πως επιλέγει την δική του Ρητορική και το δικό του Αφήγημα. Αν δε είναι ‘’ικανός’’, δύναται να χρησιμοποιήσει επιδέξια, λέξεις, εκφράσεις και νοήματα που ενεργοποιούν το συναίσθημα, ζωγραφίζουν το όραμα και ικανοποιούν ιδρυματοποιημένες ιδεολαγνείες. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να μεταβάλει το πραγματικό αποτέλεσμα, των έργων που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, στον κλάδο της Υγείας.

Μια εξίσωση με παραμέτρους: Τους πολύ λιγότερους από τους αναγκαίους και συνεχώς μειούμενους πόρους χρηματοδότησης του συστήματος υγείας σε συνάρτηση με το τεράστιο ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής (40%!).

Τις ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες εξαιτίας της φτωχής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της γήρανσης του πληθυσμού. Τις ισχυρές ιδεοληψίες διαίρεσης ενός ήδη προβληματικού συστήματος σε ψευδό-δημόσιο και ιδιωτικό. Την ικανοποίηση λογιστικών δημοσιονομικών στόχων και όχι των αναγκών του πολίτη.

Τη στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας εξαιτίας της ανεπαρκούς γνώσης χρήσης σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης και πολιτικών διοίκησης. Την απαξίωση των επαγγελματιών υγείας, κοκ… συνιστά παράδοξο να πιστεύουμε ότι θα επιλυθεί προς όφελος της κοινωνίας.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα!

Είμαστε κάτω από το ήμισυ του μέσου όρου του ΟΟΣΑ αναφορικά με την ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη σε υπηρεσίες Υγείας. Άρα χρειαζόμαστε πάνω από τα διπλά λεφτά από όσα διαθέτουμε συνολικά (κοινωνική ασφάλιση, δημόσια επιχορήγηση, ιδιωτική συμμετοχή) σήμερα!

Για να μας βγει ο λογαριασμός φτιάχνουμε κανόνες ελαχιστοποίησης (όρια δαπανών, κανόνες συνταγογράφησης, πλαφόν κτλ..) και όχι βελτιστοποίησης, αναφορικά με το πλήθος είτε εξετάσεων είτε επισκέψεων αλλά και την κάλυψη φαρμάκων, σκευασμάτων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και νοσηλίων.

Επίσης αντικαθιστούμε σταδιακά, για λόγους εντυπώσεων, τα απεχθή claw back και rebate, με μικρότερες τιμές και αμοιβές αποζημίωσης. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Άλλωστε ο προϋπολογισμός βαίνει κάθε χρόνο μειούμενος και παραμένει κλειστός!

Κάνουμε εγκαίνια σε νέες δομές που δεν έχουμε να τις στελεχώσουμε ενώ υπολειτουργούν ολοένα και περισσότερο οι δομές που προϋπάρχουν, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω αδυναμίας συντήρησης και επισκευής μηχανημάτων. Την πραγματικότητα που ζούμε δεν χρειάζεται να μας την περιγράψει κανείς! Ο καθένας από εμάς την γνωρίζει γιατί όλοι, για κάποιο λόγο, έχουμε επισκεφτεί τις δημόσιες δομές.

Αλήθεια επίσης είναι, ακόμη κι αν δικαίως έχουμε παράπονα, ότι έστω κι αυτή την υποτυπώδη λειτουργία που όμως σώζει ζωές, εν πολλοίς την οφείλουμε στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που κάνει πολλά και αμείβεται πενιχρά.

Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι οι ιδιώτες πάροχοι, οι φαρμακοβιομηχανίες, κτλ.. μέχρι σήμερα συγχρηματοδοτούν άτυπα μεν, ουσιαστικά δε, τις παρεχόμενες ‘’δημόσιες’’ (και καλά) υπηρεσίες υγείας ενώ την ίδια στιγμή οι εκάστοτε διαχειριστές του Υπουργείου Υγείας κάνουν ότι μπορούν για να τους στιγματίσουν ως ανήθικους κερδοσκόπους.

Τώρα βρήκαμε και το κόλπο των υποχρεωτικών Συμβάσεων με τον απίθανο ΕΟΠΥΥ ώστε να τους υποχρεώνουμε (όσους είχαν απομείνει) να μην πληρώνονται απευθείας από τον πολίτη. Αυτό θα ήταν καλό, αν ουσιαστικά δεν στόχευε μόνο, στο να πουλάμε δήθεν εξυπηρέτηση στους πολίτες και ταυτόχρονα να αμείβουμε τους Επαγγελματίες Υγείας όπως θέλουμε και βεβαίως όποτε μπορούμε αφού συνήθως δεν έχουμε. Το πρόβλημα ξανά κάτω από το χαλί και η δικαιολογία με το πάρτι που έγινε στο παρελθόν, σε πρώτη ζήτηση!

Τέλος, επειδή αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα εργαλεία και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ορθά και ολιστικά, το τεμαχίζουμε και επιλέγουμε να ασχοληθούμε, έστω και αναποτελεσματικά, με τα μέρη του εκείνα που είναι πιο κατανοητά βραχυπρόθεσμα, από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους μας. Στο μέλλον, όπως πάντα, κάτι θα γίνει! Χρόνο και εντυπώσεις ας κερδίσουμε τώρα, κι έχει ο θεός…

Τι θα δούμε αν δεν αλλάξουμε; Ολοένα και περισσότερους επιστήμονες της Υγείας να περνούν τον έλεγχο διαβατηρίων! Περισσότερους ανθρώπους να νοσούν στο μέλλον λόγω της σημερινής αποδόμησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αυξάνοντας γεωμετρικά τις ανάγκες και διογκώνοντας το υπάρχον πρόβλημα!

Συνεχόμενη μείωση των πόρων χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας από σταδιακά όλο και λιγότερους ποσοστιαία αλλά και χαμηλότερα ουσιαστικά αμειβόμενους, ενεργούς πολίτες! Την Υγεία να μετεξελίσσεται γεωμετρικά από δημόσιο αγαθό σε ταξικό προνόμιο!

Τι πρέπει να κάνουμε; Σύνθεση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών πόρων που διαθέτουμε. Άμεση αναδιοργάνωση της διάθεσης των ασφαλιστικών πόρων με ποσοστιαία παρακράτηση και άμεση απόδοση της στην Υγεία και όχι μετά κάλυψης άλλων δημοσιονομικών υποχρεώσεων και εξυπηρέτησης του εξωτερικού δανεισμού.

Υλοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας του επαγγελματία και του νομικής μορφής παρόχου Υγείας, ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό επί της γενικής τους φορολόγησης να προσανατολίζεται στην χρηματοδότηση του κλάδου (μόνο μέσω της εμφανούς ανταποδοτικότητας της φορολόγησης θα αποκτηθεί φορολογική συνείδηση).

Απαραίτητο είναι, η αναγωγή σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο της ανταποδοτικότητας αυτής, με αντίστοιχους μηχανισμούς είσπραξης, σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, με επίκεντρο την περιφερειακή διακυβέρνηση.

Αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος με την συμμετοχή, μέσω αποτελεσματικών πολιτικών, του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα. Εστίαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με εμβάθυνση στη Πρόληψη και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετέπειτα επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Διασφάλιση της πρόσβασης του πολίτη. Δημιουργία πλαισίου για έρευνα, μελέτες και βέβαια για την γρήγορη απορρόφηση καινοτόμων σκευασμάτων και υπηρεσιών.

Όταν αφήσουμε την υπαρκτές ευθύνες του παρελθόντος στους αρμόδιους θεσμούς και αρχίσουμε πολιτικά και σαν κοινωνία να ασχολούμαστε περισσότερο με το παρόν και το μέλλον, αυτά είναι μερικά από εκείνα που οφείλουμε να υλοποιήσουμε με την χρήση σύγχρονων διαχειριστικών και διοικητικών εργαλείων και σταθερό παρονομαστή τον κάθε Πολίτη, Ιατρό, Νοσηλευτή, Επαγγελματία, κοκ, ξεχωριστά, ως μονάδα και όχι ως απρόσωπη μάζα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ