Δεν υπάρχει πλέον συγκάλυψη των φαινομένων σπατάλης, ανομίας και διαφθοράς

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών – Patients in Power Conference αποτελεί και φέτος τον μεγαλύτερο ετήσιο θεσμό που συγκεντρώνει τα μέλη πάνω από 80 Συλλόγων Ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με στόχο την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τον συντονισμό των δράσεων τους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τοποθετήθηκε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος:

“Είμαστε σε περίοδο επούλωσης πληγών στο χώρο της υγείας. Καλύπτονται αξιόπιστα όλες οι ανάγκες με τη διάθεση των λιγοστών διαθέσιμων πόρων και με τη σκληρή δουλειά όλων μας.
Οι 3 βασικές μας προτεραιότητες είναι:
  1. Η καθολική κάλυψη όλων των ασθενών
  2. Η ευστάθεια του συστήματος υγείας
  3. Η ηθικοποίηση στο χώρο της υγείας
Το μεγάλο και διαρκές στοίχημα είναι να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Παραμένει δύσκολο για ανασφάλιστους και ασφαλισμένους. Σε αντίθεση με ό,τι λένε οι Κασσάνδρες έχουν όλοι πλέον πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.
Με τις γνωστές καθυστερήσεις, αλλά με την τεχνική υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και με αποκεντρωμένες δομές προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγάλο κενό στην υγεία.
Σε ό,τι αφορά την ηθικοποίηση δεν υπάρχει πλέον συγκάλυψη των φαινομένων σπατάλης, ανομίας και διαφθοράς. Καθημερινά παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, ή τίθενται σε διαθεσιμότητα, ή ακόμα και απολύονται όσοι δημόσιοι λειτουργοί πιάνονται «με τη γίδα στην πλάτη».
Στο επίκεντρο υγείας οφείλει να είναι ο ασθενής.
Με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, με δομές ψυχικής υγείας και με άλλες κοινωνικές δομές και με τη συμμετοχή εκπρόσωπων ασθενών σε όργανα του υπουργείου Υγείας προσπαθούμε με όλες μας τις πρωτοβουλίες για τη φροντίδα και την υποστήριξη των ασθενών.
Όσον αφορά το θέμα του φαρμάκου έχουμε συζητήσει με φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και με συλλόγους ασθενών ότι υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις και αυτό το επικοινωνούμε και στους δανειστές μας. Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου. Θα βγάλουμε σύντομα το νομοσχέδιο για την Επιτροπή ΗΤΑ σε δημόσια διαβούλευση για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ζήτημα διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών φαρμάκων για όλες τις παθήσεις.
Προσπαθούμε για ένα αξιοβίωτο μέλλον για τους ασθενείς στην Ελλάδα. Η υγεία παραμένει δείκτης ευημερίας, αξιοπρέπειας και ζήτημα δημοκρατίας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ