Εκμίσθωση έκτασης στη Νάουσα για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο που αφορά στην καλλιέργεια,  μεταποίηση και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης. Παρόλα αυτά οι συζητήσεις και οι συμφωνίες εκμίσθωσης γης έχουν ήδη ξεκινήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Νάουσας.

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία την εκμίσθωση 1000 στρεμμάτων στην περιοχή Επισκοπή και Πολυπλάτανος.

Στη διάρκεια της συζήτησης τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι υπόλοιποι που πήραν το λόγο ανέφεραν ότι εκεί θα γίνει καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης.

Κατά την ανάλυση του θέματος προέκυψε το εξής θέμα : το τοπογραφικό σχέδιο της έκτασης που θα εκμισθωθεί το έκανε ιδιωτικό γραφείο με εργοδότη την εταιρεία GOLDEN GREECE KANNABIS και όχι η υπηρεσία του Δήμου.

Στο διαδίκτυο όμως δύο μέρες νωρίτερα είχε αναρτηθεί διαφημιστικό βίντεο όπου αναφέρεται ότι η ίδια εταιρεία έχει κάνει επένδυση της τάξης του 1.500.000 € στη Βέροια σε έκταση 1000 στρεμμάτων.

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα :

  • Πως η εταιρεία έκανε ανάρτηση για ένα θέμα που περνούσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας πριν καν συζητηθεί;
  • Σε ποια περιοχή της Βέροιας έχει κάνει επένδυση τη εταιρεία GOLDEN GREECE KANNABIS και ακόμα δεν έχει γίνει κάποια εργασία ή εγκατάσταση;
  • Πως το Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε ένα θέμα την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου χωρίς ακόμα να υπάρχει το νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης;

Η εκμίσθωση ορίστηκε στα 90 ευρώ το στρέμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την δημιουργία καλλιεργειών έχει εκφράσει ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου, Νίκος Καρανίκας. Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα, μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ημαθία, όπου είχε επαφές με αγρότες και παράγοντες της περιοχής για να διερευνήσει τις προθέσεις αξιοποίησης των μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή.

Θετικά έχει εκφραστεί και ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ο οποίος υποστήριξε ότι στις καλλιέργειες θα απασχοληθούν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι, ενώ στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Κάνναβης εκτίμησε ότι «με μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα δημιουργηθούν συνολικά 7.000 νέες θέσεις εργασίας».

Οι τοπικές αρχές πάντως κινούνται ήδη στην κατάθεση ένστασης για ακύρωση της απόφασης ενώ η Επιτροπή αγώνα θεωρεί πως πρώτο βήμα είναι η καλλιέργεια κι επόμενο βήμα είναι η πλήρης αποποινικοποίηση και θα προβεί σε κινήσεις διαμαρτυρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ