Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τιμά την εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

H 8η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΕΣ/ΕΗ), αποτελεί μια ετήσια εορτή, με έντονη διεθνή διάσταση, στο πλαίσιο της οποίας αναδεικνύονται οι 7 Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος ΕΣ/ΕΗ, και πιο συγκεκριμένα: ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα και η Παγκοσμιότητα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία-ορόσημο συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού και βραβευθέντος με το πρώτο Νόμπελ Ειρήνης, Ερρίκου Ντυνάν (8 Μαΐου 1828).

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την ξεχωριστή εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΣ/ΕΗ και όσα αυτή σηματοδοτεί, εμπνέοντας, ενθαρρύνοντας και προωθώντας ένα ευρύ πλέγμα ανθρωπιστικών δράσεων που προσφέρουν φροντίδα και συμπαράσταση σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της συστηματικής προσπάθειας, μιας προσπάθειας στενά συνδεδεμένης με τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ανιδιοτέλειας, βρίσκονται διαχρονικά οι Εθελοντές και των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσηλευτικής, Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών), οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους συχνά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά τη σημερινή ημέρα τις χιλιάδες των εθελοντών του, όπως και τα εκατοντάδες καταξιωμένα επαγγελματικά του στελέχη, παραμένοντας σε ετοιμότητα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την αντιμετώπιση κάθε είδους ανθρωπιστικής ανάγκης που προκύπτει.

Κοινή Δήλωση

Francesco RoccaΠροέδρου Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου και Peter MaurerΠροέδρου Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού

“Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πόσοι μύες χρειάζονται για να χαμογελάσει κάποιος. Κάποιες πηγές λένε 17. Άλλοι υποστηρίζουν ότι  είναι περίπου 12. Αλλά εντός του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου φημολογείται ότι ξεπερνούν τα 7 δις. Υπό μία άλλη έννοια δηλαδή τα σκληρά εργαζόμενα μυαλά και οι μύες των περίπου 12 εκατομμυρίων υπαλλήλων και εθελοντών μας.

Αγαπητό προσωπικό, αγαπητοί εθελοντές: αυτό το κείμενο απευθύνεται άμεσα σε εσάς.

Κάθε μέρα, συνεργάζεστε με άτομα που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες στιγμές της ζωής τους- κρίσεις, πόλεμο και καταστροφές. Είστε οι πρώτοι ανταποκριτές και οι πρέσβεις της πρώτης γραμμής του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η αυξανόμενη δύναμη και επικοινωνία με το παγκόσμιο δίκτυο επιτυγχάνεται χάριν σε εσάς: σε όλο τον κόσμο, σε επικίνδυνες και ασταθείς περιοχές, η ουδέτερη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη ανθρωπιστική δράση έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ανταποκριθεί σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και το ότι είμαστε υπόχρεοι  σε εσάς για το έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Το να κάνει κάποιος αυτό που εσείς κάνετε δεν είναι εύκολο. Είστε εκτεθειμένοι σε απειλές και σε επιθέσεις. Κάθε χρόνο, προσωπικό και  εθελοντές του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώνονται. Μας στοιχειώνουν οι άδειες θέσεις που αφήνουν πίσω τους.

Παρόλα αυτά το έργο συνεχίζεται. Εργάζεστε σε όλο και πιο παρατεταμένες κρίσεις, με εξαιρετικά περίπλοκη δυναμική. Γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι στους οποίους προσφέρετε τις υπηρεσίες σας δεν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις για μήνες, αλλά για χρόνια. Κι όμως είστε συνέχεια δίπλα τους. Από την επείγουσα διασωστική βοήθεια μέχρι τα προγράμματα ανάρρωσης  και αποκατάστασης, είστε εκεί.

Είστε στη Ζιμπάμπουε, εκπαιδεύοντας αγρότες στην κτηνοτροφία, σε ένα αγροτικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους καρπούς να ανθίστανται παρά τις δύσκολες συνθήκες, όπως ξηρασίες ή πλημμύρες. Είστε στο Μπαγκλαντές, παρέχοντας στις γυναίκες και στα κορίτσια ηλιακούς φακούς, πολιτισμικά ευαίσθητα ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής για να αποτρέψετε την απομόνωση κατά την εμμηνόρροια. Είστε στην Κόστα Ρίκα, εκπαιδεύοντας σκυλιά να σώζουν ανθρώπους από γκρεμισμένες υποδομές ή κατολισθήσεις. Είστε στη Συρία, όπου μετά από πολλαπλές προσπάθειες, 46 συνοδείες φορτηγών τα οποία μεταφέρουν εκατοντάδες οικογενειακά δέματα και προμήθειες ιατρικού υλικού, έφτασαν εν τέλει σε πληθυσμούς της Ανατολικής Γκούτα.

Αυτές οι ιστορίες είναι γεμάτες καινοτομία και αυθεντικότητα. Δείχνουν επίσης πόσο εργάζονται οι άνθρωποι του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για να βάλουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής δράσης. Υποστηρίζετε κοινότητες να ώστε γίνουν φορείς της δικής τους αποκατάστασης. Θέτετε τη  γνώση σας στη διάθεση της κοινότητας, ώστε η ίδια να γίνει πιο δυνατή μακροπρόθεσμα.

Με πολλούς τρόπους, προσπαθείτε να μην αντιμετωπίζετε όσα πράττετε ως δουλειά, και αυτό είναι το είδος ανιδιοτέλειας που εκτιμούμε, αυτό το κοινό πάθος, μεταξύ ενός πληθυσμού τόσο διαφορετικού που κάνει το Κίνημά μας τόσο μοναδικό.

Σε αυτούς που λένε ότι ο ανθρωπισμός έχει πεθάνει, τους δώσατε 12 εκατομμύρια παραδείγματα γιατί κάνουν λάθος.

Και αυτό είναι οπωσδήποτε κάτι για το οποίο αξίζει να χαμογελάμε.

Ευχαριστούμε”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ