RPSOS : Προσφορά βοήθειας στους πυρόπληκτους

Μία εθελοντική ομάδα, η RPSOS.gr, ιδρύθηκε στις 6 Αυγούστου με σκοπό την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας μετά τις πυρκαγιές της 23ηςΙουλίου 2018. Στόχος του RPSOS είναι να στηρίξει εθελοντικά με διάφορα μέσα τις πυρόπληκτες περιοχές και τις οικογένειες που επλήγησαν παρέχοντας από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι βοήθεια στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δωρεάν μικροεπισκευές και μετρήσεις ποιότητας νερού και αέρα.

Στη ΜΠΑΜ μίλησε αποκλειστικά ο επικεφαλής της ομάδας Ανδρέας Βασιλόπουλος Καθηγητής Γεωπληροφορικής και Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας.

Η πλατφόρμα

«Φτιάξαμε μία πλατφόρμα μέσα από την οποία δίνουμε οδηγίες πχ μας έλεγαν έχουμε ξερόκλαδα δίπλα μας τι να κάνουμε; Τους λέμε δώστε τα στοιχεία σας και συντεταγμένες της περιοχής κι εμείς θα διαβιβάσουμε το αίτημά σας οργανωμένα στο πρωτόκολλο του Δήμου. Φτιάξαμε ένα CRM, ένα λογισμικό δηλαδή όπου μέσα εκεί καταγράφουμε τον κάθε πυρόπληκτο και τις ανάγκες του. Δεν μπορούμε να πάμε σε όλους τρόφιμα, μπορεί να μην τα χρειάζεται, μπορεί όμως να χρειάζεται βοήθεια με τη γραφειοκρατία. Αυτά τα πράγματα πρέπει να ρωτηθούν ανά οικογένεια για να μπορέσεις να είσαι ουσιαστικός στη βοήθεια που κάνεις. Η πλατφόρμα αφορά και το Δήμο Μαραθώνα. Τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή είναι πάνω από ογδόντα, εκατό.

Οι εθελοντές μας είναι από οδηγοί για κάποιους πυρόπληκτους μέχρι βοήθεια για να μαζέψουν κλαδιά από ένα οικόπεδο κλπ. Η ομάδα μας είναι περίπου 60 άτομα.

Είχαμε προτείνει στο Δήμο μια συνεργασία αλλά αρνήθηκε. Γι΄ αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτής της ομάδας. Εμείς πάντως προσφέρουμε τη βοήθεια μας στο Δήμο και είμαστε στη διάθεσή του. Αλλά το Δημόσιο είναι δύσκαμπτο. Δεν μπορούμε όμως ν΄ αφήσουμε τον κόσμο να ταλαιπωρείται επειδή το Δημόσιο είναι δύσκαμπτο. Το rpsos δεν είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία γιατί ενσωματώνει Πανεπιστήμια, κατοίκους, επιχειρήσεις, εθελοντές.

Μετρήσεις αέρα

Σ΄ αυτή την προσπάθεια προχώρησαν στην εγκατάσταση 4 σταθερών σταθμών 24ωρης μέτρησης του αέρα. Οι σταθμοί μέτρησης τοποθετήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας και σε πυρόπληκτη οικία στην διασταύρωση Ραφήνας στις 11/8. Στο Κόκκινο Λιμανάκι εγκαταστάθηκαν οι υπόλοιποι δύο στις 16/8 μόλις ρευματοδοτήθηκε η περιοχή και άλλοι δύο στο Μάτι. Η ομάδα παρέλαβε και νέο ψηφιακό φορητό όργανο μέτρησης με σκοπό τις περιοδικές μετρήσεις ανά γειτονιά.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά στάδια. Στην περίπτωση άπνοιας, έντονων ανέμων και εν ώρα εργασιών. Τα όργανα ρυθμίστηκαν για μετρήσεις μικροσωματιδίων διαμέτρου ΡΜ 2,5 και ΡΜ 10 μεγέθη που συνδέονται άμεσα με την υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Για τα μεν ΡΜ 10 η ημερήσια οριακή ανώτατη τιμή συγκέντρωσης είναι τα 50 μgr/m3 ενώ για τα ΡΜ 2,5 η ημερήσια ανώτατη τιμή στόχος είναι τα 25μgr/m3.

 

Από τις πρώτες ημέρες των μετρήσεων διαπιστώθηκε χαμηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος ενώ στην περιοχή της διασταύρωσης Ραφήνας οι τιμές ήταν κάπως πιο αυξημένες.

Σημαντική αύξηση μικροσωματιδίων παρατηρήθηκε κατά τις μετρήσεις που έγιναν όταν επικρατούσαν άνεμοι 5 μποφόρ και πάνω. Η επιβάρυνση αφορά τα σπίτια που κατά τη διεύθυνση του ανέμου βρίσκονται μετά τις καμένες εκτάσεις.

Στις δε μετρήσεις που έγιναν τις  ώρες που εργάτες έκοβαν και κλάδευαν δέντρα ή τις ώρες που φορτηγά μάζευαν από το δρόμο τους όγκους των κλαδιών, οι τιμές ήταν έως και 10 φορές υψηλότερες των αποδεκτών ορίων. Αυτό σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων σημαίνει ότι όταν γίνονται εργασίες τα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνονται ενώ οι ενήλικες θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκες.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι σε ημέρες και ώρες νηνεμίας, τα μικροσωματίδια κατακρημνίζονται στο έδαφος και η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει εντελώς όταν σημειωθούν βροχοπτώσεις.

«Ήταν πολύ δύσκολο να ενημερώσουμε τον κόσμο χωρίς να τον θορυβήσουμε σχετικά με τα μικροσωματίδια του αέρα και τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε περίπτωση που γίνονται εργασίες στο διπλανό οικόπεδο ή όταν έχει αέρα. Μην είστε εκεί όταν κατεδαφίζεται ένα σπίτι στο διπλανό τετράγωνο, φορέστε μάσκες, κλείστε το σπίτι, βάλτε κλιματισμό, κάποιες κατευθύνσεις οι οποίες έγιναν αυτονόητες αφότου τις είπαμε. Τα επίπεδα των μικροσωματιδίων σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι 30 και 40 φορές πάνω από το όριο. Δεν χρειάζεται να είναι το παιδάκι δίπλα και να βλέπει την κατεδάφιση. Δεν μπορεί τα παιδάκια να παίζουν στα καμένα και να σηκώνουν σκόνη. Δεν δημιουργούμε πανικό αλλά πρόληψη. Γι΄ αυτό και βγάλαμε ένα έντυπο με οδηγίες και είμασταν οι μόνοι που το κάναμε αυτό. Το μοιράσαμε σε όλα τα σπίτια τα πυρόπληκτα και όπου αλλού μπορούσαν να υπάρχουν πυρόπληκτες οικογένειες σε καταστήματα, εστιατόρια κλπ.» μας είπε ο κ. Βασιλόπουλος.

Έλεγχος ποιότητας νερού

«Συνολικά μέχρι στιγμής από την ομάδα RPSOS με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πειραιά έχουν γίνει μετρήσεις σε 120 σπίτια. Από αυτά οι μετρήσεις στο 5% των  περιπτώσεων βρέθηκαν βλαπτικά στοιχεία για τον οργανισμό πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Αυτό συνέβη γιατί κάποια ρολόγια κάηκαν χωρίς άλλα προβλήματα στις σωληνώσεις ενώ σε κάποια άλλα κάηκαν και οι σωληνώσεις με αποτέλεσμα να περνάνε στο νερό και κάποια βλαβερά στοιχεία μας» είπε ο κ. Βασιλόπουλος.

Η παρουσία μικροβίων καθιστά ακόμα και σε ελάχιστη ποσότητα το πόσιμο νερό ακατάλληλο.

Οι μετρήσεις που γίνονται αφορούν το νερό που φτάνει στη βρύση του σπιτιού και όχι στο νερό που ξεκινά από τις δεξαμενές της ΕΥΔΑΠ καθώς εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού ύδρευσης.

Οι έντονες θερμοκρασίες όμως που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς μπορεί να έχουν προκαλέσει αλλοιώσεις στις πιο επιφανειακές σωληνώσεις μέχρι τα σπίτια κι έτσι να είναι δυνατή η είσοδος βλαβερών στοιχείων για τον οργανισμό στο νερό που φτάνει στο ποτήρι μας.

Αν σας ενδιαφέρει να γίνει δωρεάν έλεγχος του νερού στο σπίτι σας ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειάζεστε μπορείτε να καλέσετε στο 2118005440. Δείγματα, όσν αφορά το νερό, μπορούν να συλλέξουν εθελοντές του rpsos.gr ή να πάει ο κάτοικος στα γραφεία rpsos.gr στη διεύθυνση Λεωφόρος Μαραθώνος 77 Πικέρμι, στο Εμπορικό Κέντρο (εμπρός από την ELBISCO) στον πρώτο όροφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ