Το παιδί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης…

Ήδη διανύουμε 6 χρόνια σκληρής ύφεσης και οικονομικών μέτρων. Πως αυτό επηρεάζει μια οικογένεια και πως ένα παιδί;

Η ικανότητα να αντέξει κανείς σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο για έναν γονέα, αλλά ακόμη πιο δύσκολο για ένα παιδί. Μερικές φορές οι γονείς μεταφέρουν τις δικές τους απογοητεύσεις και ανασφάλειες σ τα παιδιά τους, γεγονός που ενισχύει ένα περιβάλλον αρνητικότητας.

Μερικοί γονείς κάνουν περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό μειώνοντας ακόμα και τις αγορές τροφίμων, αφήνοντας λίγη τροφή στο σπίτι. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν γιατί ξαφνικά τα πράγματα αλλάζουν γύρω τους, και αυτό μπορεί να τα αναγκάσει να ξεσπάσουν αρνητικά.

Συνήθως κατά την περίοδο γιορτών ή διακοπών τα παιδία αντιλαμβάνονται περισσότερο τις συνέπειες της ύφεσης. Μερικοί γονείς απλώς δεν έχουν τα κεφάλαια για να τους πάρουν πολλά δώρα, ενώ κάποια παιδιά δεν παίρνουν καν δώρα.

Οι οικογενειακές διακοπές είναι επίσης σε πτώση. Οι οικογένειες που πηγαίνουν συνήθως ένα ταξίδι κάθε χρόνο αναγκάζονται να ματαιώσουν εντελώς τις διακοπές λόγω των οικονομικών προβλημάτων τους. Τα παιδιά συνήθως δεν καταλαβαίνουν γιατί τα πράγματα αλλάζουν τόσο δραστικά, χωρίς εξήγηση. Είναι σημαντικό λοιπόν για τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν φταίνε αυτά για την ύφεση και να εξακολουθούν να αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα αγαπούν και τα θέλουν κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ισχυροί και θετικοί γύρω από τα παιδιά τους.

Ακόμη κι αν είναι πράγματι μια δύσκολη περίοδος αυτή, θα πρέπει τα πάντα να αντιμετωπίζονται με αγάπη ειδικά μέσα στην οικογένεια. Πολλοί άνθρωποι πιθανώς θα πρέπει να ζήσουν σε μια χειρότερη κατάσταση απ’ αυτήν που είχαν συνηθίσει. Ωστόσο, αν η αγάπη κυριαρχεί τριγύρω τους τότε θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες καλύτερα. Τα παιδιά πρέπει να εισπράξουν αυτήν την αγάπη, γιατί είναι κάτι σημαντικό και βοηθά σ την ενίσχυση της θετικής ψυχικής υγείας. Η πραγματικότητα είναι ότι εάν οι γονείς δεν ετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ύφεσης με το σωστό τρόπο, τότε τα παιδιά τους μπορούν να υποστούν μερικές αρνητικές επιπτώσεις αργότερα.

Μπορεί να είναι ένα επίπονο έργο για τα παιδιά να προσπαθήσουν να κατανοήσουν γιατί ορισμένα πράγματα συμβαίνουν. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους γονείς να παρέμβουν και να κάνουν το σωστό για τα παιδιά τους. Μπορεί απλά να είναι καλύτερα να μιλήσουν με το παιδιά τους σχετικά με την ύφεση. Αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο και παρηγορητικό για τα παιδιά επειδή θα τους δείξει  ότι παρόλο που οι καταστάσεις είναι δύσκολες, η οικογένεια εξακολουθεί να παραμένει δεμένη και αγαπημένη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ