Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;

Το χειρότερο πράγμα με τους εφιάλτες είναι ότι είναι τόσο απίστευτα αληθινοί.

Ένας σκοτεινός τύπος με ένα μαχαίρι σας πλησιάζει σε μια γωνιά του δρόμου ή πέφτετε έξω από το τρενάκι του λούνα παρκ ή πιάνετε επ’ αυτοφώρω το σύντροφό σας να σας απατά. Όλα αυτά είναι τόσο τρομακτικά, μέχρι να ξυπνήσετε ιδρωμένοι και να συνειδητοποιήσετε ότι ήταν απλά ένας εφιάλτης.

Μόλις κοιμόμαστε, είμαστε στο έλεος του εγκεφάλου μας. Για κάποιους από εμάς αυτό είναι μια δύσκολη σκέψη, γνωρίζοντας ένας εφιάλτης παραμονεύει κάθε φορά που κλείνουμε τα μάτια μας για να ξεκουραστούμε. Αλλά προφανώς, αυτά τα τρομακτικά όνειρα δεν υπάρχουν μόνο για να μας τρομάζουν. Υπάρχει λόγος!

Σύμφωνα με το New York magazine, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εφιάλτες εξυπηρετούν ένα ψυχολογικό σκοπό. Υπάρχουν ώστε να απελευθερώνουν το άγχος ή τους φόβους μας που συσσωρεύονται κατά της διάρκεια της ημέρας.

Τα πράγματα που μας απασχολούν περισσότερο όταν είμαστε ξύπνιοι συνεχίσουμε να τα σκεφτόμαστε ακόμη και είμαστε κοιμισμένοι. Το Ασυνείδητο του εγκεφάλου μας παίρνει τους αφηρημένους φόβους μας και να τους μετατρέπει σε ιστορίες με τη μορφή ενός εφιάλτη.

Το μυαλό μας ασχολείται με τις αναμνήσεις πολύ καλύτερα από ό,τι με “ασαφής αγωνίες”, δεδομένου ότι οι μνήμες είναι, ουσιαστικά, παραδείγματα του παρελθόντος μας. Έτσι, ο εγκέφαλος μας μετατρέπει τις αναμνήσεις μας σε αυτές τις τρομακτικές ιστορίες, και πραγματικά μας βοηθάει να απομακρύνουμε τους φόβους μας.

Ίσως να μην βγάζει νόημα γιατί στον ύπνο μας κοιτάζουμε κατάματα του βαθύτερους φόβους μας, αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι ερευνητές, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος μας αντιμετωπίζει τους φόβους μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ