Πιείτε τσάι και μειώστε τον κίνδυνο του διαβήτη, πόσο όμως;

Ακόμη και οι άνθρωποι με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε κατάσταση νηστείας, έχουν μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, εάν το σάκχαρό τους 2 ώρες μετά το φαγητό είναι παθολογικό. Ειδικά οι διαβητικοί όμως, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς θεωρούνται εν δυνάμει αγγειοπαθείς, επειδή το σάκχαρο καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών τους, επιταχύνοντας την αθηροσκλήρωση.

Η κυριότερη επιπλοκή του διαβητικού ασθενούς είναι η αγγειοπάθεια, δηλαδή η εμφάνιση ή η ταχεία εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Γι’ αυτό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά τσάι, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Ειδικότερα, όσοι πίνουν καθημερινά 3-4 φλιτζάνια καφέ, έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ. Το τσάι και τα ποτά χωρίς καφεΐνη είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Rachel Huxley, όσοι καταναλώνουν πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.

«Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοιες μειώσεις του κινδύνου παρατηρήθηκαν επίσης για το τσάι και τα ποτά χωρίς καφεΐνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οφέλη δεν σχετίζονται μόνο με την καφεΐνη, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα» πρόσθεσε. Οι ερευνητές ανέλυσαν 18 προηγούμενες μελέτες για πάνω από 450.000 άτομα και το πώς τα ζεστά ροφήματα συνδέονται με τον διαβήτη. Ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο καφέ ή τσάι κατανάλωνε ο ασθενής, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος διαβήτη.

Ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς κατανάλωναν τα ροφήματα, δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της μελέτης. Επομένως, αν κάποιος προτιμά μη φιλτραρισμένο καφέ ή δυνατό τσάι, έχει την ίδια επίδραση στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη.

Μία μελέτη όμως που πραγματοποιήθηκε το 2002, διαπίστωσε ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μείωσε την επίδρασή του στην πρόληψη του διαβήτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν τη δράση της ινσουλίνης. Πρόκειται για τις πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην προστασία από φλεγμονή και καρκίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ