Απλές συμβουλές σε γονείς για γερά παιδιά από… κούνια

Απλές καθημερινές αλλά πολύ πρακτικές είναι οι συμβουλές των ειδικών για να εξασφαλίσουμε καλή υγεία στα παιδιά μας από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

– Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό είναι σημαντικό να το μάθουμε να πλένει αμέσως τα χέρια και τη μύτη.

– Αδειάζουμε το δωμάτιό του από τα περιττά παιχνίδια και πράγματα που είναι εκτεθειμένα στη σκόνη που το εκθέτει καθημερινά στον κίνδυνο να αναπτύξει αλλεργίες.

– Καλό και χρήσιμο είναι να αποφύγουμε τα βαριά χαλιά και να προτιμούμε κάτι ελαφρύ που μπορεί να τινάζεται εύκολα και να πλυθεί αρκετές φορές στη διάρκεια του χειμώνα.

– Διώχνουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια – κυρίως από το κρεβάτι του γιατί συνήθως κοιμάται κολλώντας τα στο προσωπάκι του. Αν έχει αδυναμία σε κάποιο από αυτά – μπορούμε να του το αφήσουμε – αρκεί να το πλένουμε κάθε εβδομάδα και μην επιτρέπουμε να κοιμάται έχοντάς το στην αγκαλιά του.

– Αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στο μαγείρεμα και την ετοιμασία του φαγητού ώστε να νιώσει ότι είναι κάτι που το αφορά. Και βέβαια ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες της «μεσογειακής διατροφής» που είναι η ιδανική για μικρούς και μεγάλους.

– Δεν βάζουμε στα ντουλάπια και το ψυγείο μας βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που περιέχουν δεκάδες συντηρητικά, πρόσθετα αρώματα και χημικά.

– Δίνουμε στο παιδί να καταλάβει ότι σε ό,τι αφορά τη διατροφή του, η διαδικασία που εγγυάται το ιδανικό αποτέλεσμα έχει ένα σχετικό κόπο (π.χ. είναι πιο χρονοβόρο αλλά και πιο χρήσιμο να στύψουμε ένα φυσικό χυμό από ό,τι να τον σερβίρουμε από το κουτί).