Γιατί όταν φιλάτε κάποιον γέρνετε προς τα δεξιά; Η επιστημονική εξήγηση

Μια καινούρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους και νευροβιολόγους, υποστηρίζει ότι είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση μας να στρίβουμε το κεφάλι προς  τα δεξιά, όταν θέλουμε να φιλήσουμε κάποιον! Γιατί όμως;  Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports είναι η πρώτη έρευνα που έχει γίνει για να αποδείξει την τάση μας να στρίβουμε προς μια συγκεκριμένη πλευρά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 ζευγάρια που κλήθηκαν να φιληθούν στο σπίτι τους. Μετά το φιλί τους ζητήθηκε να χωριστούν σε διαφορετικά δωμάτια, να ανοίξουν ένα φάκελο και να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις για το φιλί, χωρίς τη συμμετοχή του συντρόφου τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι πάνω από τα 2/3 των ανθρώπων έχουν την τάση να γέρνουν το κεφάλι προς τα δεξιά είτε βρίσκονται στη θέση αυτού που παίρνει την πρωτοβουλία για το φίλι, είτε αυτού που το δέχεται. Επιπλέον, φάνηκε ότι οι άντρες είναι 15 φορές πιο πιθανό να κάνουν πρώτοι την κίνηση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Rezaul Karim, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ντάκα, υποστηρίζει ότι τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι η πράξη του φιλιού καθορίζεται από τον εγκέφαλο ο οποίος, ούτως ή άλλως, διαχωρίζει όσα φέρνουμε εις πέρας μέσα στην ημέρα στα διαφορετικά του ημισφαίρια. Αυτό συνήθως γίνεται με αντίστοιχο τρόπο που ένας δεξιόχειρας χρησιμοποιεί περισσότερο το δεξί του χέρι κι ένας αριστερόχειρας, το αριστερό του χέρι. Έτσι και το στρίψιμο του κεφαλιού κατά την παρόρμηση μας να φιλήσουμε κάποιον, είναι μια κίνηση που προκαθορίζεται γενετικά.

«Η μεριά προς την οποία στρίβει το κεφάλι είναι ένα από τα πρώτα δείγματα που βλέπουμε στην ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Η στροφή τoυ κεφαλιού είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη, ακόμη και στη μήτρα προτιμάται η περιστροφή του κεφαλιού προς τα δεξιά», ισχυρίζεται.  «Ως άνθρωποι αντιδρούμε διαφορετικά καθώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους καθημερινά, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναγνωρίζουμε τις έμφυτες τάσεις που μας οδηγούν προς αυτές τις συμπεριφορές, όπως το να γυρίζουμε το κεφάλι προς τη μία πλευρά κατά τη διάρκεια του φιλιού στα χείλη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ