Ενεργειακός χυμός από παντζάρι τονώνει τον εγκέφαλο

Ο χυμός παντζάρι σε καθημερινή βάση σε συνδυασμό με σωματική άσκηση αυξάνει την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου. Αρκετές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση του παντζαριού και του χυμού του στην υγεία και έχουν δείξει μεταξύ άλλων ότι ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθά στον έλεγχο της πίεσης.

Τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει τραβήξει ο ρόλος του παντζαριού στην υγεία του εγκεφάλου. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ των ΗΠΑ έρχεται να δείξει ότι ο χυμός του παντζαριού μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλο νέο!

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Gerontology: Medical Sciences αναφέρει ότι μια δόση χυμού σε διάστημα μίας ώρας πριν τη σωματική άσκηση οδηγεί σε σημαντικές –και ιδιαίτερα ευεργετικές– μεταβολές τόσο στη λειτουργία όσο και στη δομική οργάνωση του εγκεφάλου.

Η έρευνα είχε σαν στόχο να εξετάσει τα συνδυαστικά οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση χυμού παντζαριού και σωματικής άσκησης. Για τον σκοπό αυτόν, ζητήθηκε από 26 άντρες με μέση ηλικία τα 65 έτη (οι οποίοι έκαναν σε γενικές γραμμές καθιστική ζωή) να ακολουθήσουν για έξι εβδομάδες ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να πίνουν καθημερινά είτε χυμό παντζάρι είτε «εικονικό» χυμό (placebo).

Ο χυμός παντζάρι που έπιναν οι συμμετέχοντες περιείχε σε συμπυκνωμένη μορφή 560 mg νιτρικών αλάτων, που είναι από τα βασικά συστατικά του παντζαριού και τα οποία μετατρέπονται στο σώμα σε άλλες ωφέλιμες χημικές ουσίες που επιδρούν κυρίως στα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό άλλωστε έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι ο χυμός παντζάρι αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Ο «εικονικός» χυμός έμοιαζε στην όψη με τον χυμό παντζάρι, όμως δεν περιείχε νιτρικά άλατα.

Η παράμετρος της εγκεφαλικής υγείας στην οποία εστίασαν οι επιστήμονες ήταν η λεγόμενη πλαστικότητα, δηλαδή η ικανότητα του εγκεφάλου να «ανακαλωδιώνεται» και να αναπροσαρμόζεται όταν εκτίθεται σε νέα ερεθίσματα. Επίσης, οι επιστήμονες ήθελαν να εξερευνήσουν τη θεωρία που λέει ότι ορισμένα από τα σωματικά προβλήματα που παρατηρούνται στη γήρανση ενδεχομένως αντανακλούν «αόρατες» δυσλειτουργίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και όχι προφανή προβλήματα όπως η απώλεια μυϊκής μάζας και η επιδείνωση της φυσικής κατάστασης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) πριν και μετά την περίοδο των έξι εβδομάδων ώστε να μελετήσουν την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Οι διαπιστώσεις ήταν εντυπωσιακές για την ομάδα του (πραγματικού) χυμού παντζαριού. Συγκεκριμένα, χάρη στον συνδυασμό χυμού και σωματικής άσκησης παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη συνοχή εντός των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα νευρικά κύτταρα εντός αυτών των περιοχών επικοινωνούν πολύ καλά μεταξύ τους κι έτσι δεν παρουσιάζονται προβλήματα κινητικότητας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ