Παιδιά: Τα κατοικίδια μειώνουν το στρες

Τα κατοικίδια μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά σας από το στρες σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παιδικές ψυχικές ασθένειες και η παχυσαρκία αποτελούν σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι αρχίζουν στην παιδική ηλικία, η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι αναγκαίες. Τα κατοικίδια σκυλιά έχουν συνδεθεί με οφέλη για την υγεία των ενηλίκων, όπως προωθείται από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ. Στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η κατοχή σκύλου έχει συνδεθεί με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μικρότερος, σε άτομα ηλικίας 5-6 ετών, εξαιτίας της βάδισης και του δραστήριου παιχνιδιού. Τέτοια νούμερα λείπουν από τις ΗΠΑ, έτσι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία υπέρ της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων ως στρατηγική για καλύτερη υγεία.

Τα κατοικίδια μπορούν να είναι αφορμή συζήτησης και να καταφέρουν να «σπάσουν τον πάγο» για ένα παιδί με προβλήματα κοινωνικότητας. Επίσης, τα σκυλιά συμβάλουν στη συναισθηματική ανάπτυξη αφού μπορούν και ακολουθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα επικοινωνίας. Παιδιά ηλικίας 7-8 ετών αναφέρουν πως νοιώθουν πιο άνετα με τα κατοικίδια τους παρά με τους ανθρώπους ενώ νιώθουν να τα εμπιστεύονται και περισσότερο. Η θεραπεία με σκυλιά μειώνει το άγχος και διέγερση, ανακουφίζει από το άγχος του αποχωρισμού και ενισχύει το αίσθημα της σχέσης στα παιδιά, βελτιώνοντας έτσι την ψυχική τους υγεία μειώνοντας ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές διαταραχές.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από Bassett Medical Center στη Νέα Υόρκη, διερεύνησε την υπόθεση ότι τα σκυλιά συνδέονται θετικά με το υγιές βάρος και την ψυχική υγεία των παιδιών. Η μελέτη εξέτασε 643 παιδιά ηλικίας 4-10 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 6,7 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 μηνών σε παιδιατρικό χώρο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Από αυτά, το 45% ήταν κορίτσια, το 56% είχε ιδιωτική ασφάλιση και το 58% είχε κατοικίδια σκυλιά στο σπίτι.

Πριν ετήσια επίσκεψη, οι γονείς συμπλήρωσαν ένα Online έντυπο σχετικά με τους κινδύνους υγείας που διέτρεχαν τα παιδιά, με επίκεντρο το δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.)του παιδιού, τη σωματική δραστηριότητα, το χρόνο που περνά στην οθόνη, την ψυχική υγεία και την κατοχή κατοικίδιων ζώων. Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των παιδιών με και χωρίς σκυλί συντροφιάς όσον αφορά το Δ.Μ.Σ., Το χρόνο μπροστά από την οθόνη ή τη σωματική δραστηριότητα.

Πάραυτα, παρατηρήθηκε πως μεταξύ του 58% των παιδιών με σκυλί στο σπίτι, μόνο το 12% ήταν θετικό σε έλεγχο για στρες, σε σύγκριση με το 21% των παιδιών που δεν είχαν σκύλο.

Οι ερευνητές τονίζουν: «Η αλληλεπίδραση με ένα φιλικό σκυλί μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, πιθανότατα μέσω της απελευθέρωσης οξυτοκίνης, η οποία μειώνει φυσιολογικές αποκρίσεις στο στρες. Αυτές οι ορμονικές επιδράσεις μπορεί διέπουν τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά οφέλη της θεραπείας με κατοικίδια ζώα και σκυλιά ειδικότερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ