Πόνος των στρογγυλών συνδέσμων: Ο πόνος που ταλαιπωρεί τις εγκύους το δεύτερο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνήθως χαρακτηρίζεται από ναυτίες, εμετούς, πονοκεφάλους και εξάντληση. Το έμβρυο έχει μεγαλώσει ελάχιστα, ζυγίζει μόλις λίγα γραμμάρια και μέχρι την 12η εβδομάδα έχει το μέγεθος ενός δαμάσκηνου. Στο δεύτερο τρίμηνο όμως η κοιλίτσα αρχίζει να γίνεται εμφανής, το βάρος της μαμάς να αυξάνεται και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πλέον σχετίζονται και με την συνεχή ανάπτυξη του εμβρύου, η οποία όλο και επιταχύνεται. Ένα από αυτά είναι και ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων που ταλαιπωρεί αρκετές μέλλουσες μαμάδες.

Τι είναι ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων
Στρογγυλοί σύνδεσμοι είναι οι σύνδεσμοι που υποστηρίζουν και συγκρατούν τη μήτρα. Ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων είναι ο πόνος που προκαλείται από τον τέντωμά τους όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και το έμβρυο μεγαλώνει. Παρατηρείται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μεταξύ 18ης και 24ης εβδομάδας, οπότε το μέγεθος και το βάρος της μήτρας συνεχώς αυξάνεται.

Πώς θα τον καταλάβετε
Όπως αναφέρει η μαιευτήρας γυναικολόγος Καρολίνα Κολιοπούλου σε σχετικό άρθρο, οι πόνοι στη κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνοί και φυσιολογικοί. Εκτός λοιπόν από τους πόνους που προκαλούνται από τις κράμπες των μυών της μήτρας, τη δυσκοιλιότητα και τον μετεωρισμό, ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων είναι εξίσου συχνός και δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει, εφόσον δεν επιμένει και δεν είναι αφόρητος.

Συνήθως είναι οξύς και στιγμιαίος – διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα- και παρατηρείται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη μία πλευρά. Κάποιες φορές ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και στην αριστερή και τη δεξιά μεριά.

Από τι προκαλείται
Υπάρχουν κάποιες κινήσεις που κάνουμε ασυναίσθητα οι οποίες προκαλούν τον πόνο των στρογγυλών συνδέσμων. Η άσκηση, το φτέρνισμα, ο βήχας, το γέλιο, η αλλαγή στάσης την ώρα του ύπνου, το περπάτημα και οποιαδήποτε άλλη ξαφνική κίνηση όπως το να σηκωθούμε απότομα από το κρεβάτι ή την καρέκλα, μπορεί να πυροδοτήσουν τον πόνο.

Πώς μπορείτε να τον αποφύγετε
Δεν μπορείτε να εξαφανίσετε μαγικά τους πόνους και τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υπομονή είναι μια αρετή που πρέπει να έχετε καθόλη τη διάρκεια αυτών των 9 μηνών. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα έτσι ώστε να ελαττώσετε τις πιθανότητες εκδήλωσής του στην καθημερινότητά τους, όπως:

– η επαρκής ξεκούραση, που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει

– η ελαφριάς μορφής άσκηση. Εφόσον το έχει επιτρέψει ο γιατρός σας, η ήπια άσκηση όπως η γιόγκα για εγκύους θα δυναμώσει τους κοιλιακούς μύες

– όταν νιώθετε ότι πρόκειται να βήξετε ή να φταρνιστείτε, σκύψτε ελαφρώς και λυγίστε λίγο τα γόνατά σας έτσι ώστε να αποτρέψετε τον πόνο.

– όταν είστε ξαπλωμένη, τοποθετείτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για μεγαλύτερη άνεση

– αποφύγετε να μένετε όρθιες ή να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παραμονή στην ίδια στάση για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση στους συνδέσμους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων είναι φυσιολογικός και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας ενώ συνήθως υποχωρεί την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι αυτονόητο πως αν ο πόνος επιμένει ή αν απλώς ανησυχείτε γιατί δεν ξέρετε τι σημαίνει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας- ακόμα κι αν αυτό είναι απλά για να σας καθησυχάσει. Εκείνος θα κρίνει ποια είναι η σοβαρότητα ή όχι της κατάστασης και θα σας πει τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Να θυμάστε όμως ότι η ψυχραιμία είναι πάντα σύμμαχός σας στην εγκυμοσύνη!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ