4 κωφοί ηθοποιοί “μιλούν” μέσα από την θεατρική παράσταση που ανεβάζουν

Άνθρωποι χωρίς ακοή ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι για να παραδώσουν μαθήματα πολιτισμού και ισότητας.

Ο Απόστολος Γιαννόπουλος, ο Νίκος Γιόβκοφ, η Μάρθα Μπάμπη, η Φωτεινή Ταχά, τέσσερις κωφοί ηθοποιοί ανεβάζουν μαζί με ακούοντες ηθοποιούς το διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπειο» από τις 20 Νοεμβρίου στο Θέατρο Κωφών προσφέροντας μια εμπειρία σε δύο γλώσσες.

Η δράση του Θεάτρου Κωφών άρχισε το 1984, όταν η Νέλλη Καρρά έχοντας σπουδάσει στην Αμερική, έφερε μαζί της στην Ελλάδα τον τρόπο ενσωμάτωσης κωφών στην υποκριτική μέσα από μηχανισμούς αυτοσχεδιασμού. Αρχικά βρήκαν χώρο στο Ίδρυμα Κωφών, και όλα ξεκίνησαν από απλές κινήσεις του σώματος μέχρι που ήρθε η πρώτη παράσταση στο Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του».

Ένα πρώτο παραμύθι που προσπάθησε να μιλήσει σε παιδιά χωρίς ακοή και αποτέλεσε ταυτόχρονα την πρώτη γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο κόσμους, στον κόσμο των κωφών και της πραγματικότητας. Η θερμή υποδοχή που έλαβε, με εκατοντάδες άτομα να χειροκροτούν την προσπάθεια, έδωσε τη δύναμη για τη συνέχεια. Τότε ξεκίνησαν τα ταξίδια σε Ευρώπη και Αμερική για υιοθέτηση επικοινωνιακών συμπεριφορών που θα βοηθούσαν στην πιο αποτελεσματική ανάπτυξη του υποκριτικού αυτού εγχειρήματος.

Έκτοτε, η δράση τους στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο της οδού Σαχτούρη, στην πλατεία Κουμουνδούρου, για το οποίο πρέπει να καταβάλουν χρηματικό ποσό. Το υπάρχον κτίριο δεν συμβαδίζει με τους στόχους τους, γι’αυτό και έχουν προσφύγει σε υπουργεία , στο Δήμο Αθηναίων, αλλά η εξεύρεση λύσης δεν φαίνεται να είναι ορατή. Μόνιμη επιχορήγηση απουσιάζει, όπως και η αναγνώρισή τους στο ρόλο του ηθοποιού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ