Η βιταμίνη του ήλιου

Ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται στη βιταμίνη D, στην οποία έχει δοθεί αυτό το προσωνύμιο, επειδή ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να την παράγει με φυσικό τρόπο όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καθημερινή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, μιας και επηρεάζει λίγο ή πολύ περίπου 2.000 γονίδια. Έχει μια σειρά από σημαντικές ιδιότητες. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι το γεγονός πως ρυθμίζει την απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου.

Στηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τα άτομα που την προσλαμβάνουν σε ικανοποιητικό βαθμό, έχουν σωστότερη ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και παράλληλα παρουσιάζουν αυξημένη αντίσταση σε μια σειρά από γνωστές ασθένειες.

Έτσι λοιπόν, ο καθοριστικός ρόλος της βιταμίνης D αφορά και στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας, τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης των συμπτωμάτων της γρίπης και διαφόρων ιώσεων και τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Μόλις ένα εικοσάλεπτο έκθεσης στη ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετό για να συνθέσουμε χωρίς πρόβλημα και με εντελώς φυσικό τρόπο την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε βιταμίνη D.

Για όσους αποφεύγουν γενικά τον ήλιο ή προτιμούν να προφυλάσσονται από αυτόν σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει και η δυνατότητα της λήψης της συγκεκριμένης βιταμίνης μέσω κάποιων τροφών. Ο κρόκος του αυγού, ο σολομός, οι σαρδέλες, οι γαρίδες, ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού και τα ενισχυμένα δημητριακά είναι οι κυριότερες πηγές.