ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ενημέρωση σχετικά με τη συνταγογράφηση βελονών στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη συνταγογράφηση βελονών σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), θα ήθελε να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι:

  1. Οι προβλεπόμενες από το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ποσότητες βελονών για ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι 60/μήνα (720 βελόνες/έτος). Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν ποσότητες των 60 τεμαχίων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει από 50 έως 300 τεμάχια, τα οποία καλύπτουν την προβλεπόμενη ποσότητα μέχρι 5 μήνες.
  2. Οι βελόνες χορηγούνται πλέον με την κατηγορία παροχής: «Διαβητολογικό Υλικό με Ετήσιο Πλαφόν (μία γνωμάτευση)», στην οποία ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει, όπως προαναφέραμε, ποσότητα βελονών από 50 έως 300 τεμάχια.
  3. Όπως μας ενημέρωσε το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΠΥΥ: «Η γνωμάτευση χρειάζεται να εκτελεστεί μέσα σε ένα μήνα και μπορεί να επαναληφθεί τόσες φορές ώστε να καλυφθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΚΠΥ ποσότητα». Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να συνταγογραφήσει εκ νέου βελόνες και πριν την πάροδο των 5 μηνών (στην περίπτωση που έχει συνταγογραφήσει 300 βελόνες), όχι, όμως, πριν περάσει ένας μήνας. Όταν έχει συνταγογραφηθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΚΠΥ ποσότητα, αλλά το έτος δεν έχει παρέλθει, το άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να συνταγογραφήσει βελόνες μόνο με γνωμάτευση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), στην οποία θα καθορίζονται οι επιπλέον ποσότητες που χρειάζεται ανά μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ