ΠΟΝ : Νέα επίθεση των γνωστών κύκλων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Με μια μακροστελή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών εκφράζει την αντίθεσή της στις “φωνές” όπως λέει που δρουν υπέρ του κλεισίματος των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Πιο αναλυτικά αναφέρει :

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών εκφράζει την ανησυχία της για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αφού επανέρχονται στην επικαιρότητα “φωνές” για το κλείσιμό τους με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο φαρμακείο της Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Βάζοντας μπροστά ασθενείς και την αγωνία τους για την άμεση πρόσβαση σε φάρμακα υψηλού κόστους, αυξάνεται για μια ακόμα φορά η πίεση που ασκούν σε τακτά χρονικά διαστήματα ιδιωτικά συμφέροντα, για τη μεταφορά των φαρμάκων υψηλού κόστους από τη διαχείριση του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες που βλέπουν μεγάλα κέρδη ή ολιγοπωλιακή διακίνηση των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Τονίζουμε ότι:

α) Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν,κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων υψηλού κόστους (μερικά πάνω από 15.000€ το κουτί) προς τους ασθενείς συμπολίτες μας και τους χρόνια πάσχοντες, χωρίς να λείψουν από κανένα και ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

β) Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προμηθεύονται φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε νοσοκομειακές τιμές εξοικονομώντας ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ για το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Αν η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ περάσει σε ιδιώτες θα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους :

α) Λόγω του μεγάλου κόστους των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται προ-παραγγελία πιθανώς και με αντίστοιχη προκαταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου, με τη δικαιολογία ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να δεσμεύουν τα χρήματά τους για 3 και 4 μήνες.

β) Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους με την επιβολή ποσοστού συμμετοχής επί της αξίας του φαρμάκου που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες ευρώ.

γ) Τεράστια οικονομική ζημιά για τα δημόσια οικονομικά.

δ) Μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους. Οι ιδιώτες, όπως γνωρίζουν όλοι, δεν φέρουν καμία ευθύνη απέναντι στον ασφαλισμένο, με αποτέλεσμα να σέρνεται ο ασθενής από εταιρεία σε εταιρεία προκειμένου να βρει το αναγκαίο φάρμακο.

ε) Δημιουργία ολιγοπωλίων στην αγορά φαρμάκων, αφού μόνο μεγάλες εταιρείες (φαρμακεία) θα έχουν τα κεφάλαια για τη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους και όχι τα φαρμακεία της γειτονιάς.

στ) Θα παρουσιαστούν μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών αφού οι ιδιωτικές εταιρείες θα προτιμήσουν να εξάγουν τα ακριβά φάρμακα σε άλλες χώρες. Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι παράλληλες εξαγωγές είναι η βασική αιτία για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας.

Η ΠΟΝ ζητεί από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να λύσει άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φαρμακείο της Τούμπας  και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε τους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο πλάι των βαριά ασθενών και χρόνια πασχόντων και να μην παραδώσουν στα νύχια των επιτήδειων τις ζωές μας.

ΥΓ. Τονίζουμε ότι ακόμη και τώρα τα ιδιωτικά φαρμακεία αν θέλουν μπορούν να διακινούν φάρμακα υψηλού κόστους τηρώντας ασφαλιστικές δικλείδες για ν΄ αποφευχθούν παράλληλες εξαγωγές. Μετά τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου για το λουκέτο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δηλώνουμε δηλώνουμε ότι θ΄ αντισταθούμε στις επιθέσεις κάθε απόχρωσης κορακιού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ