Πως να καθαρίσω τους τοίχους του σπιτιού;

Οι βαμμένοι τοίχοι θέλουν τακτικό καθάρισμα, κυρίως γιατί λερώνονται εύκολα από πολλές αιτίες. Αν κάνετε ρουτίνα, το ελαφρό καθάρισμα τους, θα πετύχετε να έχουν πάντα μια όψη φρεσκάδας και θα καθυστερήσετε το βαθύ τους καθάρισμα ή το συχνό βάψιμό τους.

Συνήθως οι τοίχοι είναι βαμμένοι είτε με πλαστικές μπογιές είτε με λαδομπογιές. Οι πλαστικές μπογιές είναι μπογιές με βάση το νερό. Είναι εύκολο να πλυθούν, αφού περάσει κάποιο διάστημα από την περίοδο βαφής και στεγνώσουν καλά στον τοίχο. Οι λαδομπογιές είναι μπογιές με βάση το λάδι, είναι ανθεκτικές και πλένονται επίσης. Μπορείτε να καθαρίσετε τους βαμμένους τοίχους σας με απορρυπαντικά  γενικής χρήσης.

Φτιάξτε το δικό σας απορρυπαντικό για βαμμένους τοίχους.

 

  • Σε ένα κουβά ανακατώστε 1/2 φλιτζάνι ξίδι, 1φλιτζάνι καθαρή αμμωνία, 1/4 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, και 3-4 λίτρα ζεστό νερό.
    Προσοχή: Φοράτε λαστιχένια γάντια και δουλέψτε σε χώρο που αερίζετε καλά όταν χρησιμοποιείτε αυτό το ισχυρό διάλυμα.
  • Απλώστε το διάλυμα στον τοίχο με ένα σφουγγάρι και ξεβγάλτε με καθαρό νερό. Αν οι τοίχοι σας έχουν ανώμαλη επιφάνεια (σαγρέ), χρησιμοποιείστε παλιές νάιλον κάλτσες αντί για σφουγγάρι, γιατί δεν “δακρύζουν” και δεν αφήνουν στην επιφάνεια του τοίχου μπιμπίκια που δύσκολα αφαιρούνται.

Ξεσκόνισμα και πλύσιμο

Οι βαμμένοι τοίχοι θέλουν τακτικό καθάρισμα, κυρίως γιατί λερώνονται εύκολα από πολλές αιτίες. Δαχτυλιές, μαρκαδόροι, μπογιές, γρατσουνιές αφήνουν σημάδια επάνω τους. Όταν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τα δωμάτια, περάστε και τους τοίχους, προσθέτοντας στη σκούπα σας ειδικό εξάρτημα (βουρτσάκι) κατάλληλο γι’ αυτή τη δουλειά. Μην ξεχάσετε να προσέξετε ιδιαίτερα περιοχές όπως πίσω από κορνίζες και καθρέφτες. Ξαραχνιάστε τουλάχιστο μια φορά το μήνα.

Όταν ξεσκονίζετε προσέξτε να μην πιέζετε τους ιστούς από τις αράχνες πάνω στους τοίχους. Όταν έρθει η ώρα να πλύνετε τους τοίχους χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό γενικής χρήσης για τοίχους που πλένονται εύκολα. Καλό είναι να δοκιμάσετε πρώτα το προϊόν σε κάποια γωνιά του τοίχου που δεν φαίνεται ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι επιβλαβές για τον τοίχο σας.

Μερικές πρόσθετες οδηγίες:

– Πλύντε τους τοίχους από κάτω προς τα πάνω, επικαλύπτοντας τις πλυμένες περιοχές για να αποφύγετε τις σταξιές.
– Ποτέ μην σταματάτε να πλένετε στη μέση το τοίχου. Συνεχίστε να πλένετε σε ολόκληρο τον τοίχο μέχρι να εξαφανίσετε κάθε σημάδι που θα σας δείχνει από που αρχίσατε ή που σταματήσατε.
– Για να εμποδίσετε το νερό να τρέχει και να στάζει μέσα από τα χέρια σας όσο πλένετε τους τοίχους, φτιάξτε βραχιόλια από σφουγγάρι ή απορροφητικό ύφασμα και τυλίξτε μ’ αυτά τους καρπούς σας σφιχτά.
– Αφαιρέστε σημάδια από μαρκαδόρους, κραγιόν, σβήνοντάς τα προσεκτικά με πανάκι ή σφουγγάρι βουτηγμένο σε καθαρό οινόπνευμα. Αφαιρέστε τις λαδιές και τις λίγδες σπογγίζοντας απαλά με ζεστό νερό.
– Για να αφαιρέσετε διάφανη κολλητική ταινία από τον τοίχο χωρίς να ξεφλουδιστεί το χρώμα του, χρησιμοποιείστε ζεστό σίδερο. Βάζοντας προστατευτικά ένα πανάκι, σιδερώστε πάνω από την ταινία για να μαλακώσουν και να ξεκολλήσουν οι άκρες της.
– Λεκέδες από καπνιά και μουτζούρες που δημιουργούνται κοντά σε εστίες θέρμανσης (καλοριφέρ, τζάκι) φεύγουν εύκολα με κατάλληλα απορρυπαντικά και λίγο τρίψιμο. Αφαιρέστε τις μουτζούρες όσο είναι ακόμα νωπές, αλλά μην τρίβετε με μεγάλη πίεση, ή χρησιμοποιήστε συνθετικά πανάκια τριψίματος.
-Για να καθαρίσετε τοίχους με ανώμαλη υφή, οι παλιές νάιλον κάλτσες είναι καλύτερες από τα σφουγγάρια γιατί δεν “δακρύζουν” και δεν αφήνουν στην επιφάνεια του τοίχου μπιμπίκια που δύσκολα αφαιρούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ