Γενική καθαριότητα – Οργανωθείτε γιατί… χανόμαστε!

Η άνοιξη είναι εδώ για τα καλά, κι εμείς ακόμη δεν έχουμε καθαρίσει το σπιτάκι μας; Μην κάθεστε, κοντεύει η ώρα για τη μεγάλη ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα. Σιγά σιγά θα αρχίσουμε να μαζεύουμε τα χαλιά, να ελαφρύνουμε τη «βαριά» χειμωνιάτικη διακόσμηση και να κάνουμε το χώρο μας πιο «ανάλαφρο», λουλουδάτο και χαρούμενο.

Συχνά, όμως, μία γενική καθαριότητα μας παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι θα έπρεπε, γιατί «χανόμαστε» μέσα στις ατελείωτες δουλειές, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, πολλά μέτωπα και καταλήγοντας στην απόγνωση και την υπερβολική κούραση. Το μυστικό για να τα αποφύγουμε όλα αυτά, είναι η οργάνωση και οι μεθοδικές κινήσεις.

Αρχικά θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα τα είδη καθαριότητας που θα χρειαστούμε.

  • καθαριστικό γενικής χρήσης σε μορφή σπρέι
  • μια καθαριστική σκόνη,
  • βούρτσα,
  • αρκετές πετσέτες καθαρισμού,
  • σφουγγάρια,
  • υγρό απορρυπαντικό πιάτων (που μπορεί να καθαρίσει σχεδόν τα πάντα),
  • γάντια
  • υγρό καθαριστικό τζαμιών και
  • λευκό ξύδι (απίστευτο καθαριστικό).

Σίγουρα, μία γενική καθαριότητα, θέλει και αρκετό χρόνο και πολύ κόπο, αλλά με τη σωστή οργάνωση και συνέπεια, μπορεί να γίνει πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα. Αρχικά θα δούμε τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν ανά δωμάτιο, αλλά και τις κλασσικές εργασίες που δεν πρέπει να αμελήσουμε.

Κουζίνα
Καθαρίζουμε ολικά και διεξοδικά, όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ψυγείο, κουζίνα, φούρνο, αλλά και όλες τις μικροσυσκευές, μέσα και έξω. Αλλάζουμε ή καθαρίζουμε, ανάλογα με το μοντέλο, το φίλτρο του απορροφητήρα και φυσικά, αν το μοντέλο του ψυγείου μας το απαιτεί, κάνουμε απόψυξη. Προσοχή: Όταν κάνουμε τέτοιες εργασίες, θα πρέπει να κλείνουμε την παροχή του ρεύματος ή να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα.

Σαλόνι
Καθαρίζουμε τα χαλιά και πλένουμε τις κουρτίνες, τα ριχτάρια και τα μαξιλάρια. Τα αποθηκεύουμε με προσοχή και με τον κατάλληλο τρόπο, ειδικά τα χαλιά, και στη θέση τους τοποθετούμε τα πιο «ανάλαφρα» και καλοκαιρινά είδη που έχουμε επιλέξει.

Υπνοδωμάτια
Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλάζουμε τη θέση του κρεβατιού και το φέρνουμε πιο κοντά στο παράθυρο. Πλένουμε και αποθηκεύουμε τις κουβέρτες και τα παπλώματα και στη θέση τους τοποθετούμε κουβέρτες πικέ, κουβερλί ή άλλου είδους λεπτά σκεπάσματα. Αναποδογυρίζουμε το στρώμα, ώστε να μην έχουμε φθορά μόνο από τη μία πλευρά και αλλάζουμε ή πλένουμε το κάλυμμά του. Πλένουμε τα μαξιλάρια ή τα καλύμματά τους, για να απομακρύνουμε τυχόν μούχλα, βακτήρια και οσμές. {ozpagebreak}

Μπάνιο – WC
Οι περισσότερες κουρτίνες μπάνιου πλένονται στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία, όπως το ίδιο ισχύει και για το πατάκι του μπάνιου. Καθαρίζουμε διεξοδικά και με σχολαστικότητα τα ραφάκια που έχουμε με τα χιλιάδες σαμπουάν, αφρόλουτρα και λοιπά, που σίγουρα θα έχουν σκόνη ή λεκέδες από την υγρασία. Πετάμε οτιδήποτε έχει λήξει, είτε μιλάμε για καλλυντικά και είδη ομορφιάς, είτε για φάρμακα και παραφαρμακευτικά σκευάσματα. Ανανεώνουμε το φαρμακείο μας με τα απαραίτητα είδη, φροντίζοντας φυσικά όλα αυτά τα είδη να τα κρατάμε μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδιά μας.

Γραφείο
Οργανώνουμε τα αρχεία μας και συμμαζεύουμε, επιτέλους, τη στοίβα με τα χαρτιά που υπάρχει πάνω στο γραφείο μας. Φυσικά, είναι μία καλή ευκαιρία για να καθαρίσουμε και τον υπολογιστή μας. Καθαρίζουμε με ένα μαλακό πανί την οθόνη, με μπατονέτες το πληκτρολόγιο και με αραιωμένο καθαριστικό τα πλαστικά γύρω γύρω.

Ντουλάπες
Πλένουμε και αποθηκεύουμε, με τον κατάλληλο τρόπο, τα χειμωνιάτικα ρούχα μας, βάζοντας λεβάντα ή προϊόντα εμπορίου για την απομάκρυνση του σκόρου, και στη θέση τους φέρνουμε τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά. Αυτή η διαδικασία είναι η ιδανική ευκαιρία για να κάνουμε ένα καλό ξεδιάλεγμα και να δωρίσουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε πλέον. Έτσι, και καλό θα κάνουμε σε κάποιους που τα έχουν ανάγκη και θα αποκτήσουμε περισσότερο χώρο για τις νέες μας αγορές.

Αποθηκευτικοί χώροι
Καθαρίζουμε το πατάρι, την αποθήκη ή το υπόγειο και πετάμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε πλέον. Τα υπόλοιπα τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες, εκείνα που θα χρειαστούμε μακροπρόθεσμα (οπότε και τα βολεύουμε πίσω πίσω) και σε εκείνα που μπορεί να χρειαστούμε άμεσα (οπότε τα αφήνουμε σε ένα πιο εύκολα προσβάσιμο σημείο).

Εξωτερικοί χώροι
Καθαρίζουμε τα κάγκελα, τα περβάζια, τους τοίχους και τα έπιπλα, μιας και ο χειμώνας που πέρασε σίγουρα θα έχει αφήσει τα σημάδια του. Ελέγχουμε και διορθώνουμε τυχόν ζημιές σε φώτα, γλάστρες και διακοσμητικά αντικείμενα και ανανεώνουμε τα λουλούδια και φυτά μας.

Φυσικά εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες κλασικές δουλειές που πρέπει να κάνουμε.

Καθαρίζουμε τους τοίχους και τα ταβάνια, πρώτα με την ηλεκτρική σκούπα για να πάρουμε τις αράχνες (αν υπάρχουν) και μετά με ένα αραιωμένο ελαφρύ καθαριστικό (εκτός και αν προχωρήσουμε σε ανανέωση του χρώματος).

Ξεσκονίζουμε με σχολαστικότητα ειδικά τη βιβλιοθήκη, που σίγουρα θα έχει περισσότερη σκόνη πίσω από τα βιβλία, αλλά και τα φωτιστικά, που συνήθως αμελούμε.

Καθαρίζουμε και γυαλίζουμε τις ξύλινες επιφάνειες, χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα, ενώ καθαρίζουμε με ένα καλό τρίψιμο και με απολυμαντικά προϊόντα τις μη-ξύλινες.

Πλένουμε, εσωτερικά και εξωτερικά, τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τις πόρτες.

Καλό καθάρισμα και καλή άνοιξη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ