Oι δουλειές του σπιτιού βλάπτουν την υγεία;

Αν οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη σας, μία νέα έρευνα έρχεται να σας δικαιώσει, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η φροντίδα του νοικοκυριού είναι στρεσογόνα κι επιβλαβής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η νέα έρευνα αφορά κυρίως στα εργαζόμενα ζευγάρια, τα οποία, τελειώνοντας την δουλειά, τρέχουν να προλάβουν το πλύσιμο, το σκούπισμα, το σιδέρωμα και όσες δουλειές ακόμα χρειάζεται ένα σπίτι.

Παρά το γεγονός, ότι το σώμα τους έχει ανάγκη από χαλάρωση μετά από το καθημερινό άγχος στη δουλειά, εκείνοι επιφορτίζονται με την πίεση και το άγχος του νοικοκυριού, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) στον οργανισμό τους να παραμένουν υψηλά, ακόμη και ως αργά το βράδυ.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 30 οικογένειες, οι οποίες είχαν τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 8 έως 10 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν από κοντά τις δραστηριότητες και τα επίπεδα κορτιζόλης του κάθε ζευγαριού.

Σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές, το άγχος του ζευγαριού μειωνόταν, όταν τελείωναν οι δουλειές του σπιτιού, αλλά με μία ουσιαστική διαφοροποίηση: Τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών έπεφταν όταν οι άνδρες αναλάμβαναν ενεργό δράση (πιθανότατα επειδή μοιράζονταν το βάρος), ενώ οι άνδρες απαλλάσσονταν από το άγχος μόνο όταν γίνονταν μεν οι δουλειές, αλλά οι ίδιοι δεν συνεισέφεραν καθόλου!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορτιζόλη μας κρατάει σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούμε σε έκτακτες και απαιτητικές καταστάσεις, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το σώμα μας να διατηρεί την παραγωγή της σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν, λοιπόν, όλη την ημέρα είμαστε σε εγρήγορση και το βράδυ πάλι δεν χαλαρώνουμε, τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης μειώνουν την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε σωματικές παθήσεις. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι έρευνες που αποδίδουν στη συγκεκριμένη ορμόνη και τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ