Και κάτι καλό: μειώνονται οι τιμές σε 4.500 φάρμακα

Εντός του Δεκεμβρίου, αναμένεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα μειώσει τις τιμές σε 4.500 σκευάσματα, σύμφωνα με επιχειρηματικούς παράγοντες.

Όχι σε 100, ούτε σε 200, αλλά σε 4.500 σκευάσματα ετοιμάζεται να μειώσει τις τιμές το Υπουργείο Υγείας εντός του Δεκεμβρίου, μας πληροφόρησαν επιχειρηματικοί παράγοντες, καθώς οι ενδείξεις είναι ότι ξέφυγε ο προϋπολογισμός για την υγεία -για φέτος ήταν στα 2 δις Ευρώ- γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις διαπραγμάτευσης με τους έξωθεν θεσμούς.

Πληροφορίες υποστηρίζουν ο προϋπολογισμός ξέφυγε κατά 200-300 εκατ. Ευρώ –συγκεκριμένα θα κλείσει στα 2,230 εκατ. Ευρώ- και ως εκ τούτου το νέο κούρεμα τιμών αποτελεί άμεση επιτακτική ανάγκη.

Προβλέπεται δε το κούρεμα να έχει γίνει πριν τις 17 Δεκεμβρίου, καθώς μετά θα κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κοινότητας -λόγω των εορτών των Χριστουγέννων- και άρα πρέπει πριν από αυτή την ημερομηνία να έχουν εγκριθεί -και από τους θεσμούς- οι νέες μειώσεις τιμών.

Το μεγάλο ερωτηματικό βεβαίως είναι τι θα γίνει με τις τιμές των γενοσήμων, καθώς πηγές αναφέρουν ότι κύκλοι του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για μείωση της τιμής τους και κάτω από τα 8 ευρώ.

Μάλιστα σε συνάντηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα άνθρωποι του Υπουργείου με εργαζόμενους από τον χώρο της υγείας τόνισαν «πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα να πωλούνται τα γενόσημα 8 ευρώ και στη Ρωσία, όπου εκτιμάται ότι διοχετεύεται το 60% των ελληνικών γενοσήμων να κοστίζουν σημαντικά χαμηλότερα στα 5 ευρώ;». Θυμίζουμε ότι ανάλογη θέση έχουν εκφράσει και στελέχη που συμμετέχουν στην Επιτροπή Τιμών φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν πλασαριστεί στην ελληνική αγορά τα 150 νέα φάρμακα αναφοράς –δηλαδή είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχουν αντίστοιχά τους- που πρόσφατα πέρασαν και από την Επιτροπή Τιμών φαρμάκων, καθώς και 333 σκευάσματα τα οποία είναι σε πιο εξελιγμένη μορφή –ως προς την σύστασή τους- και ήδη πωλούνται στα φαρμακεία. Οσον αφορά τα φάρμακα αναφοράς, αξίζει να αναφερθεί, ότι το 80% αυτών είναι από πολυεθνικές εταιρείες και το υπόλοιπο από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ