Η ηλεκτρονική υγεία στο επίκεντρο

Την έναρξη του eHealth Forum κήρυξαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αλέξανδρος Μπέρλερ και πρόεδρος της HL7 Hellas και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ως συνδιοργανωτής του συνεδρίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε., ο οποίος προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην Ανοιχτή Διαβούλευση για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Ο Λευτέρης Θηραίος, Γενικός Ιατρός, WHO NCD/PHC Consultant, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, χαιρέτισε το συνέδριο και εκ μέρους του προέδρου της ΙΕΑ, κ. Κουράκλη και αναφέρθηκε στην πολυετή δράση και συμβολή της εταιρείας για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, που περιλαμβάνει και τα εργαλεία που προσφέρουν οι εφαρμογές ηλ. υγείας στους ιατρούς. Ο Θεόδωρος Βοντετσιάνος, Πνευμονολόγος, Διευθυντής eHealth Unit Νοσοκομείου «Σωτηρία», Συντονιστής Ελληνικού Δικτύου EIP on AHA, καλέσε τους συνέδρους να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συμμετέχουν στη συζήτηση για το ελληνικό οικοσύστημα ηλ. υγείας. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Ιωάννης Μαντάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Πληροφορικής & Πληροφορικής της Υγείας, χαιρετίζοντας το συνέδριο, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική δράση της εταιρείας, η οποία έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα και εισαγάγει την πληροφορική & πληροφορική της υγείας στο περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης. Ο Γιώργος Κακουλίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Σύνδεσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), κατέθεσε τις προτάσεις του συνδέσμου για την προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας, μέσω δράσεων εξωστρέφειας, επικοινωνίας και συνεργειών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Στη συνέχεια, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο πρώτος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ψευδεπίγραφων φαρμάκων στην Ευρώπη και στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων από τον European Medicines Verification Organisation (EMVO), που άρχισε να λειτουργεί πανευρωπαϊκά, το οποίο θα υποστηρίξουν οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα. Ο κ. Βλασταράκος αξιολόγησε θετικά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη χώρα, τόνισε ότι ο ηλ. φάκελος ασθενούς είναι πλέον διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο και πρέπει να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα, όπως όλες οι εφαρμογές ηλ. υγείας για ην καλύτερευση της υγείας του πληθυσμού και την πρόληψη.

Τέλος, στο συνέδριο απευθύνθηκε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και ως αρμόδιος για τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήλωσε ότι τα έργα αυτά θα δοθούν σύντομα στις διαχειριστικές αρχές, με προτεραιότητα στην υγεία. Στόχος των έργων αυτών –στο πλασίο του προγράμματος e-gov now- είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των μονάδων υγείας, αλλά και η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων για την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας. Τα έργα ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβασιοποιηθούν στις αρχές του 2016, δήλωσε, για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ