Τι να πω στο παιδί μου για την 25η Μαρτίου;

Είναι βέβαιο πως στο σχολείο οι δάσκαλοι έχουν μιλήσει στους μαθητές για τη σημερινή ημέρα. Καλό είναι όμως κι εμείς να τους πούμε ορισμένα πράγματα, με τον δικό μας απλό και κατανοητό τρόπο, τι λέτε;

Η 25η Μαρτίου για εμάς τους Έλληνες έχει διπλή σημασία. Πρόκειται για μια γιορτή με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Εθνικό γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, και θρησκευτικό γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Χριστό.

Πώς όμως μεταφέρουμε τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 στα παιδιά;

-Κατά την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων χρησιμοποιούμε λόγο απλό και κατανοητό, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και χρονολογίες που θα κουράσουν τα παιδιά.

-Επίσης είμαστε προσεκτικοί στη χρήση λέξεων και εννοιών όπως «πόλεμος», «όπλα», «οργή», «καλός και κακός» κ.λπ., για να μην τα οδηγήσουμε σε λάθος σκέψεις και συμπεράσματα σχετικά με αυτές.

-Και επειδή τα παιδιά κατανοούν καλύτερα μέσα από εικόνες καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με αρκετές. Τραβάνε την προσοχή και το ενδιαφέρον και φυσικά οι απορίες και οι περιγραφές πέφτουν βροχή μιας και τα ερεθίσματα είναι πολλά!

Μια καλή ιδέα είναι να έχουμε εικόνες από διάσημους πίνακες ζωγραφικής όπως και πορτρέτα με τους ήρωες της Επανάστασης.

Αφήνουμε τα παιδιά να τους παρατηρήσουν και συζητάμε γι’ αυτούς.

-Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από κάθε εικόνα;

-Ποιους ήρωες βλέπεις;

-Τι φοράνε;

-Τι θαυμάζεις σ’ αυτούς τους ήρωες;

-Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο σε αυτόν τον πίνακα;

-Πώς νιώθεις βλέποντας αυτόν τον πίνακα;

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας και γιατί;

-Τι θα τον ρωτούσες αν ήταν εδώ;

Έπειτα προτείνουμε στα παιδιά μας να ζωγραφίσουν έναν δικό τους πίνακα με ό,τι τους εντυπωσίασε περισσότερο!

Τι μηνύματα όμως περνάμε μιλώντας στα παιδιά για την Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Πως με τη συλλογική προσπάθεια, την αγάπη για την πατρίδα, τη λαχτάρα για ελευθερία, τον ηρωισμό, το πείσμα και τις θυσίες οι Έλληνες κατάφεραν να απαλλαγούν από τον τουρκικό ζυγό.

Και τώρα εμείς είμαστε ελεύθεροι να χαιρόμαστε την πατρίδα μας χάρη σε εκείνους τους Έλληνες που με αυταπάρνηση πολέμησαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους. Πίστεψαν με πάθος και τα κατάφεραν!

Και πως η προσφορά στον αγώνα για ελευθερία ήταν πολύ σημαντική για την πορεία της Ελλάδας.

Τα παιδιά αγαπούν τις εθνικές επετείους γιατί συμμετέχουν στις γιορτές, λένε ποιήματα και παίζουν σε θεατρικές παραστάσεις μπαίνοντας σε ρόλους ανδρείους κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους καθώς νιώθουν πως είναι και τα ίδια ήρωες!

Δεν παραλείπουμε να αφιερώσουμε χρόνο και στη θρησκευτική πλευρά της 25ης Μαρτίου, στο Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την αφήγηση της αναγγελίας της χαρμόσυνης είδησης που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Μαρία για τη γέννηση του Χριστού μας.

Μια είδηση τόσο χαρούμενη την οποία οι άνθρωποι περίμεναν πολλούς αιώνες. Γι’ αυτό και οι εικόνες του Ευαγγελισμού έχουν συνήθως πολύ φωτεινά χρώματα για να δείξουν πόσο λαμπρό είναι αυτό το γεγονός!

Κατερίνα Αποστολίδου, Συντάκτης/Συντάκτρια-Παιδαγωγός

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ